gotec

Puteri sporite pentru polițiști prin noul statut, aflat în dezbatere publică! Ce schimbări apar…

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus, joi (2 noiembrie), în dezbatere publică, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului.
Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.
Potrivit proiectului de lege, limitele amenzii pentru refuzul persoanei de a se legitima vor creşte de la 100 – 500 de lei la 500 – 1.500 de lei.
De asemenea, va fi incriminată încălcarea repetată a legii, prin ignorarea avertismentelor poliţiei, fiind vizate faptele antisociale, care creează dinsconfort social. Va fi considerată infracţiune şi folosirea cuvintelor sau expresiilor jignitoare sau obscene, în public, împotriva unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflat în timpul lucrului.
O altă măsură propusă este ca persoana care este dusă la secţie la secţie pentru verificare să poată pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea.
În ceea ce priveşte exercitarea obligaţiei de a înlătura pericolele, poliţistul va avea dreptul de a pătrunde într-o locuinţă sau în orice alt spaţiu delimitat fără mandat, dacă sunt indicii că în locuinţă există o persoană în pericol, autorul unei infracţiuni flagrante comisă prin folosirea unei arme ori substanţe explozive, narcotice sau paralizante, prin violenţă, ori de către o persoană mascată sau deghizată sau se află autorul unui act terorist.
Cu toate acestea, înainte de a pătrunde, poliţistul are obligaţia de a raporta despre aceasta, iar după înlăturarea pericolului ori prinderea autorului infracţiunii, trebuie să iasă din spaţiul respectiv fără a face percheziţii. De asemenea, poliţistul va realiza, la final, un raport scris, pecare, la cere, îl oferă în copie persoanelor cărora le aparţine sau care folosesc spaţiul.
Proiectul de lege mai prevede că poliţistul are dreptul să folosească forţa fizică, procedee de autoapărare sau lovituri, cătuşe sau alte mijloace adecvate de imobilizare, mijloace neletale, precum arme cu bile de cauciuc sau dispozitive cu electroşocuri, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau, după caz, vehicule, pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri, ori pentru înlăturarea unor obstacole, însă toate acestea se fac după avertizarea prealabilă asupra utilizării acestora şi după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne începând de joi. Cei interesaţi pot transmite propuneri şi idei pe adresa de mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a pus, joi, în dezbatere publică, un proiect de ordin al ministrului care prevede atât asigurarea protecţiei personalului din minister, poliţişti, jandarmi, cadre militare ale Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), funcţionari publici din instituţiile subordonate ministerului, cât şi a familiilor acestora, soţul sau soţia, copiii şi părinţii aflaţi întreţinerea lor legală.
Prin proiectul de ordin beneficiază de protecţie atât persoanalul ministerului, respectiv poliţiştii, personalul militar al Jandarmeriei Române, cadrele militare ale Direcţiei Generale de Protecţie Internă şi funcţionarii publici din unităţile, instituţiile sau structurile din subordinea ministerului, cât şi familiile acestora, respectiv soţul sau soţia, copiii şi părinţii aflaţi în întreţinerea lor legală.
Protecţia se va impune la solicitare sau din oficiu, atunci când există cazul unor ameninţări sau violenţe manifestate împotriva personalului MAI în urma exercitării atribuţiilor de serviciu, care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea acestuia şi a familiilor.
Solicitarea trebuie să indice persoana sau persoanele pentru care se cere protecţie, motivul pentru care este necesară protecţia, dar şi alte date de interes operativ pentru asigurarea unei protecţii eficiente. De asemenea, atunci când se solicită instituirea protecţiei pentru membri de familie, la solicitare se ataşează şi acordul lor scris.
Protecţia din oficiu se va realiza la propunerea DGPI, cu acordul persoanelor vizate.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii