Imprimă această pagină

Erasmus+ | Schimb de tineri, în cadrul Proiectul “Together in Solidarity”

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Proiectul cu titlul “Together in Solidarity” a fost un Schimb de Tineri în cadrul programului european Erasmus+ , care s-a desfășurat pe durata a 9 zile: 27 august -05 septembrie, la TUR-Negrești Oas,
și a fost organizat de Asociatia pentru Sprijin si Dezvoltare Comunitara Tara Oasului, de pe langă Parohia Ortodoxă Tur.
În ultimii ani în Europa s-a instaurat așa numita ,,criza refugiaților”. Ca urmare a acestei migrații, societatea este împărțită în două: cei care încurajează găzduirea acestora și crearea de condiții favorabile unui trai decent și sigur, și cei care militează împotrivă. Având în vedere că este o situație actuală cu care se confruntă Europa iar noi ca și organizație aflată sub aripa bisericii în rândul careia sunt înrolați tineri cu principii morale și creștin-religioase dar si cu responsabilități de abordare și soluționare a unor astfel de fenomene care macină societatea de azi și așa segregată de multe alte cauze, ne-am gândit ca acest proiect să reunescă tineri din mai multe țări,de mai multe culturi,religii și principii, care să dezbată această tematică, precum și principiile non-discriminării, diversității si egalității de șanse,a toleranței si purtării de grijă față de aproapele, ca om,fie el chiar de alt neam și sădirea sentimentului de dragoste creștină,escaladând preconcepții,ego-uri egoiste,separatisme și izolări interumane.Desigur toate astea în contextul unei minime acceptări si însușiri responsabile a unor coduri de etică si morală a celeilalte părti si anume imigranți.
Obiectivul general al proiectului a fost combaterea discriminării si găsirea de soluții privind criza refugiaților la nivel european.
Participanții mobilității în numar de 29 de tineri au fost selectați în principal din localitățiile unde se află sediile organizațiilor, dar aplicațiile vor fi deschise și pentru tinerii din alte regiuni ale țărilor partenere respective. În proiect au fost implicați tineri participanți din 4 țări :Polonia,Bulgaria,Ucraina si bineinteles tara gazdă, România.Din cei 29 de participanți,25 au avut vârste cuprinse între 13 și 18 ani, iar cei 4 lideri de grup , minim 18 ani împliniți.
Metodologia folosită a fost bazată pe metode non-formale de învațare, precum: dezbateri, brainstorming, sesiuni de reflectare, jocuri, discuții libere.
Comunicarea în limba engleză a tuturor participanților a sporit considerabil competențele lingvistice ale acestor tineri participanți la proiect.
Pe lângă tematica central a proiectului,tinerii au avut șansa să socializeze,să-și cunoască unii altora tradițiile și obiceiurile naționale prin activitățile de seri culturale tradiționale expuse de fiecare grup național participant la schimb.Ca de altfel tocmai ideea de schimb,este schimbul de idei,concepte de viață și trăire tinerescă,împărtășirea și expunerea propriilor idei și opinii dar și acceptare și asimilarea de noi cunoștințe,practici și experimente de învățare și trăire personală dar mai ales comunitară și solidară.
Deasemenea prin acest proiect s-a generat cooperarea între organizații de tineret din Europa și s-a inițiat promovarea valorilor europene precum:libertatea de exprimare,egalitatea de șanse și implicarea cetățenească activă a tinerilor.
Acest proiect a fost finanțat de Uniunea Europeana
La încheierea oficială a proiectului care a avut loc loc la data de 04.09.2017 ,printr-o conferință la care alături de tinerii participanți și coordonatorul proiectului preotul Radu Vasile Rusu, au fost prezenți d-na primar al orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca,d-ul viceprimar Fanea Constantin,d-ul director al Liceului Teoretic, Bud Viorel ,profesor Bud Eleonora și profesor Rusu Anca .
Din partea tinerilor participanți la proiect,autoritățile prezente ca conferința de încheiere au primit un tricou inscripționat cu mesajele tinerilor legate de tematica schimbului către autorități și factori decizionali locali,fiind înmânat în mod oficial d-nei primar al orașului Negrești Oaș.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii