Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Com’ON Café: tinerii din Satu Mare vor autobuze pictate și „Primăria tinerilor”

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Primul eveniment din seria de consultări Com’ON Café s-a desfășurat la Satu Mare joi, 19 octombrie.
Aproximativ 50 de tineri au discutat în Casa Meșteșugarului despre preocupările lor, ce le lipsește din oraș, ce schimbări și-ar dori.
Com’ON Café se desfășoară după metoda World Cafe. Discuțiile se poartă, după o scurtă introducere, în două blocuri de câte 30 de minute, în grupuri de cinci persoane. După primele 30 de minute participanții schimbă locuri, iar o persoană din fiecare grup rămâne pe loc, sintetizează nou-veniților ce s-a discutat până atunci, apoi discuțiile continuă pentru încă 30 de minute. Între timp, voluntarii denumiți harvesteri adună informații din discuții pe care le și afișează.
În Satu Mare, în prima consultare participanții au discutat despre trei subiecte: „Dacă aș fi primar...”, „În viața de zi cu zi mă preocupă acum cel mai mult...”, „Îmi lipsește în Satu Mare...”
Discuțiile au fost purtate atât despre subiecte mai generale, cum ar fi transformarea centrului în zonă pietonală, realizarea unor piste de bicicletă, restaurarea clădirilor monumente, gestionarea deșeurilor, cât și despre unele specifice: „primăria tinerilor”, adică un departament care să se ocupe de tineri, un desen stradal pe scările de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, sau pictarea tematică a autobuzelor. Câteva sugestii specifice tineretului au mai fost siguranța publică a tinerilor, reduceri pe mijloacele de transport public, lipsa activităților pentru tineri.
La sfârșit, participanții care doresc, își pot împărtăși ideile cu toți cei prezenți. În Satu Mare, mai mulți tineri au luat cuvântul – iată câteva idei:
„S-a discutat concret despre nevoia de dialog real cu tinerii.”
„În grupul meu s-a discutat despre un centru de orientare pentru tineri, independent de școli care să aibă traineri în diverse domenii: alpinism, muzică, etc. Să fie acolo oameni de la care poți învăța. De exemplu, dacă vrei să înveți să cânți la violoncel, să fie cineva de la Filarmonica.”
”Vorbim despre piste pentru bicicliști, însă și oamenii trebuie încurajați să umble cu bicicleta.”
Participanții la prima ediție Com'ON CAFE Satu Mare au identificat 107 direcții în care Satu Mare se poate dezvolta, Multe dintre ele fiind recurente în mai multe grupuri de discuție.
Astfel, în 8 din cele 9 grupuri de discuție, a fost menționată nevoia orațului de a-și dezvolta infrastructura pentru biciclete. Tinerii au ținut să specifice că mai mult decât pistă de biciclete, e importantă însușirea obiceiului de a merge cu bicicleta, iar pentru asta au recomandat următoarele soluții precum organizarea mai multor marșuri pe bicicletă prin oraș, înființarea unui serviciu public prin care se pun biciclete la dispoziția sătmărenilor pe bază de abonament, realizarea mai multor locuri de staționare a bicicletei sau montarea de suporturi pentru bicicletă pe autobuze.
În 5 din cele 9 grupuri, a fost identificat ca deranjant aspectul orașului, principalele referiri fiind vis a vis de curățenie și de restaurarea cel puțin a fațadelor clădirilor monument din oraș.
Printre acțiunile identificate în 4 dintre cele 9 grupuri de discuție, amintim: dezvoltarea educației nonformale, accesul cetățenilor pe spațiul verde în parcuri, spații special amenajate pentru sporturi extreme și crearea de baze sportive multifuncționale.
După cum observați printre nevoile identificate sunt unele care depind exclusiv de autorități, dar sunt și nevoi de a căror soluționare se pot ocupa ONG-uri sau chiar antreprenori. Lista completă cu cele 107 nevoi identificate va fi în scurt timp publicată pe site-urile organizațiilor implicate.
Evenimentul Com’ON Café din Satu Mare a fost organizat de Grupul PONT și Asociația SamStudia, cu sprijinul Primăriei Satu-Mare.
Evenimentul este primul dintr-un șir de consultări în mai multe orașe românești și se desfășoară în cadrul proiectului Com’On România, susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Naționala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Lasă un comentariu