Zeci de deținuți din Penitenciarul Satu Mare ar scăpa de pedepse

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
13% dintre deținuții încarcerați în Penitenciarul Satu Mare ar beneficia de proiectul de grațiere.
Este vorba despre 63 din totalul de 505 deținuți încarcerați în Penitenciarul Satu Mare care ar putea fi eliberați, potrivit proiectului Ordonanței de urgență privind grațierea. Aceștia au săvârșit infracțiuni la OUG 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile public (conducere fără permis), furt și abandon de familie. De asemenea, se încadrează cei care riscă 5 ani de închisoare, fie cu executare, fie cu suspendare.
Proiectul Ordonantei de urgenta prevede ca, suplimentar, li se va injumatati pedeapsa celor care au mai mult de 60 de ani sau copii in intretinere. Gratierea se aplica si in cazul condamnatilor care au primit pedepse cu suspendare. "Gratierea este conditionata de achitarea despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva, in termen de 1 an de la punerea in libertate."
Numai ca putin mai jos in proiect apar exceptiile. Sunt gratiati partial, adica li se injumatateste pedeaspa, detinutii care au implinit deja 60 de ani, femeile gravide sau bolnavii incurabili in faze terminale, indiferent de infactiunea pentru care au fost condamnati.
Lista celor care au de castigat de pe urma ordonatei de urgenta privind gratierea este lunga. Ministrul Justitiei spune ca supraaglomerarea din inchisori a facut necesara aceasta masura. El spune ca cel mai devreme in 5 ani s-ar putea construi si da in folosinta primele doua puscarii noi.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii