Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 14 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 212

Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 213

Sistemul de sănătate din Satu Mare, mai bolnav decât pacienții

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
În lipsa unui exercițiu al înțelegerii, venit atât din partea medicilor, cât și a pacienților, degeaba
salariile se vor mări, spitalele se vor dota și saloanele se vor curăța.
Bunul simţ ne spune că principiul contributivităţii înseamnă că tu contribui cu un anumit procent din salariu în fiecare lună pentru ca la bătrâneţe să primeşti înapoi banii pe care i-ai adunat în puşculiţă sub formă de pensie.

Însă, se întâmplă ca un om sănătos decenii la rând, care a plătit conştiincios asigurările de sănătate, să aibă nevoie la un moment dat, în viaţă, de îngrijiri medicale din partea statului la bugetul căruia a contribuit lună de lună.

De bună credinţă, un astfel de cetăţean se adresează medicului de familie căruia tocmai i s-au terminat fondurile şi nu poate elibera reţete pentru medicamente compensate şi gratuite. Aşa că e obligat să le cumpere întrebându-se, firesc: „eu pentru ce am plătit asigurările de sănătate?”.

Nimeni nu are un răspuns convingător, de cele mai multe ori ți se explică faptul că bolnavii de cancer, de exemplu, consumă mai mult decât ar putea plăti vreodată sau că sunt copii cu boli incurabile. Atunci te opreşti din protestat şi înţelegi ce înseamnă solidaritate. Îţi cumperi medicamentele şi-i mulţumeşti lui Dumnezeu că nu faci parte din categoria celor cu care, vrei, nu vrei, eşti solidar.

Nemulțumirile mai multor sătmăreni vizavi de sistemul de sănătate au fost aduse azi în atenția managerului Spitalului Județean de Urgență, Marcela Papici, și a președintelui Consiliului Județean, Adrian Ștef. Astfel, unii sătmăreni s-au arătat nemulțumiți de comportamentul nepotrivit al unor medici specialiști care tratează cu dezinteres pacientul, în timp ce alții s-au arătat nemulțumiți că au fost obligaţi să plătească investigațiile medicale întrucât cabinetele care funcționează în incinta Ambulatoriului de specialitate sau chiar Spitalul județean (care au contract cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate) au epuizat fondurile în prima jumătate a lunii sau nu au primit deloc fonduri.

Deși au recunoscut că bugetul pentru investigaţii medicale paraclinice, analize medicale de laborator şi investigaţii paraclinice destinate asiguraţilor este insuficient, fondurile epuizându-se în prima decadă a fiecărei luni, au subliniat că este un fapt întâlnit în toată țara.
Mai mult, au recunoscut că sistemul de sănătate ar avea nevoie de mult mai mulți bani.
  • ”Eu cred că sistemul de sănătate ar avea nevoie de mult mai mulți bani dar, în momentul de față, dacă vedem evoluția de-a lungul anilor, în fiecare an s-a îmbunătățit”, a spus Ștef. 
  • ”Ne străduim să reabilităm toată infrastructura în Sănătate, urmează să avem prezentările de aparate pe care le-am achiziționat în cursul anului trecut, cu eforturi mari și care urmează să fie puse în funcțiune”, a mai spus Ștef. 
Legat de sesizările privind comportamentul neadecvat al unor medici vizavi de pacienți, Ștef a spus: ”Nu iert pe nimeni! La ce efort am făcut și prin câte lucruri a trebuit să trec ca să ajungem la acest stadiu cu investițiile în spital, nu admit și nu voi tolera dacă comportamentul este nepotrivit față de sătmăreni”.

Nu e de mirare că anul 2014 a fost anul în care procurorii au dat iama printre medici. Fie că s-a început urmărirea penală împotriva lor, fie că au fost condamnaţi, peste 100 de angajaţi din sistemul medical au avut de-a face cu procurorii anticorupţie.

1 comentariu

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii