România, în Top 10 la consumul de alcool pur în Europa. Câţi litri de spirtoase consumă anual un român

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un român consumă în medie 11 litri de alcool pur pe an, valoare ce poziţionează piaţa locală în prima parte a clasamentului european, într-un top realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de Visual Capitalist.

Pe primele locuri în top, cu un consum de aproape 13 litri per capita, se află Letonia, Cehia și Lituania și Austria cu 11,9 litri per capita. La coada clasamentului sunt Italia, Suedia şi Grecia cu cifre aproape la jumătate. Un grec consumă 6,3 litri de alcool pur, jumătate din cantitatea primului clasat.

România se află pe locul 10, cu 11 litri/capita, la egalitate cu Polonia și Irlanda. 

Această valoare se traduce într-un consum mult mai mare de băuturi spirtoase, dat fiind că jucătorii din industrie definesc băuturile spirtoase ca băuturi alcoolice cu o concentraţie alcoolică de minimum 15% vol, conform spirits-romania.ro.

Datele OMS sunt valabile la nivel de 2019, cel mai recent an pentru care există date. Pandemia de COVID-19 a schimbat o serie de obiceiuri, a mutat, cel puţin temporar, consumul din HoReCa acasă şi astfel a crescut canalul de retail, însă per total nu există variaţii majore în ceea ce priveşte cantitatea medie consumată de la an la an, conform estimărilor Ziarului Financiar pe baza jucătorilor din piaţă.

alcool top europa1

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii