Gara CFR din Baia Mare se mută în altă locație

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Municipiul Baia Mare va intra într-un amplu proces de schimbare, o schimbare menită să aducă beneficii băimărenilor.

Prin schimbările propuse, comunitatea ar câștiga aproximativ 50 de hectare de teren., iar acest lucru se poate face prin mutarea Gării CFR din actuala locație. Propunerea a fost deja făcută de Cătălin Cherecheș în ședința de Consiliu Local de joi, 21 februarie atunci când le-a cerut consilierilor locali acordul de principiu pentru a demara discuțiile cu Ministerul Transporturilor.

„Vă cer un acord de principiu pentru că este o chestiune foarte importantă pentru municipiul Baia Mare din perspectiva dezvoltării economice, din perspectiva urbanistică și din perspectivă funcțională în special pentru conectivitatea municipiului. Vă cer acordul să încep demersurile pe lângă Ministerul Transporturilor pentru a desființa Gara municipiului Baia Mare din poziția în care este astăzi și a o muta în zona de intrare a municipiului dinspre Cluj desființându-se astăzi traseul căii ferate de la granița cu Comuna Recea până la Gara Baia Mare eliberându-se astfel o suprafață relevantă de teren pe care Municipiul Baia Mare o poate prelua de la Statul Român și se deschide o zonă de dezvoltare economică foarte amplă. Astăzi municipiul Baia Mare nu are nevoie de o gară de dimeniunile gării de azi, nici măcar de dimensiunile unor gări construite în anii 50. Lucrurile trebuie să funcționeze mult mai eficient, trebuie să funcționeze din perspectiva, în primul rând a transportului pe calea ferată înspre Timișoara, înspre Cluj, înspre București cu frecvențele pe care le avem și lucrul acesta se poate întâmpla organizându-se în zona intersecției Bulevardului București cu Strada Europa spre Bulevardul Independenței. Am studiat cu urbaniștii acest lucru și eu cred că trebuie să avem și un punct de vedere al Ministerului Transporturilor astfel încât lucrurile, cel puțin într-o perspectivă a următorilor ani să fie așezată din punct de vedere legal în reglementările, în aprobările și strategiile pe care le are Ministerul Transporturilor”, a subliniat Cherecheș.

Schimbarea propusă este în strânsă legătură și cu alte proiecte de dezvoltare în curs de implementare în municipiu. Vizată direct, Zona Gării s-ar putea dezvolta și la fel zona Craica.
„Acest lucru legat și de cele două șosele de centură, cele două inele pe care le va avea Municipiul Baia, un inel intern pe traseul Străzii Europa, respectiv un inel extern în exteriorul Comunei Recea, respectiv în exteriorul Aeroportului și acest lucru generând din nou o zonă, respectiv o suprafață de dezvoltare economică între cele două inele de transport. Așadar eu cred că acest lucru trebuie făcut și consider că aproximativ 50 de hectare de teren din calculele noastre vor fi degrevate de interdicții și introduse în circuitul economic putându-se dezvolta într-un mod mai intens Municipiul Baia Mare. Va dau exemplu zonei dintre Bulevardul București și Bulevardul Independenței unde avem investițiile pe Programul Operațional Regional pentru cele două bulevarde care vor traversa această zonă, respectiv zona între Motorului și cartierul Gării, la fel, o zonă astăzi grevată de interdicții, respectiv e sub imperiul abandonului pentru că CFR-ul nu întreține această zonă. Să nu uităm nici zona Craica unde o bucată importantă de teren este deținută e CFR Infrastructură, respectiv Statului Român și o linie de transport CFR care nu a mai fost folosită din anul 1998”, a mai spus primarul.

17 din cei 21 consilieri prezenți în sala de ședință au votat pentru mandatarea primarului care să reprezinte Consiliul Local la discuțiile cu Ministerul Transporturilor , conform emm.ro.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii