Banner blato Livrare1 

Cea mai importantă cercetare din România pentru cunoașterea istoriei dacilor liberi, la Medieșu Aurit

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Muzeul Județean Satu Mare a demarat campania 2019 a cercetărilor arheologice sistematice de la centrul de producție a dacilor liberi de la Medieșu Aurit.

”În acest an, săpăturile noastre se desfășoară în zona presupusului drum de circulație dintre șirurile de ateliere de ars ceramică. Acest drum antic străbătea de la sud spre nord centrul de producție - ne așteptăm ca la marginea lui să surprindem zonele de desfacere și de prezentare ale chiupurilor fabricate în situl studiat de noi”, potrivit conducerii Muzeului.

Reamintim importanța sitului arheologic:

1. Este cel mai mare centru de producție ceramică din Europa din afara granițelor Imperiului Roman (în stadiul actual a cercetărilor pe 20 de hectare sunt identificate 267 de cuptoare de ars ceramică).
2. Este singurul centru specializat pe producția vaselor de provizii din Europa, totodată aici au fost descoperite cele mai mari cuptoare de ars ceramică.
3. Este unicat prin specializarea întregii comunități pe producția de vase ceramice (așezarea este integrată zonei de producție).
4. În prezent este cea mai importantă cercetare din România pentru cunoașterea istoriei dacilor liberi.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii