Banner blato Livrare1 
banner simple shop

Tradiții și superstiții de Sfântul Andrei

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ziua de 30 noiembrie este cunoscută în popor şi ca "Ziua Lupului", când forţele malefice încep să acţioneze neîngrădit, lupii stau la pândă, iar strigoii ies din morminte şi se luptă cu cei vii.

De aceea, în noaptea Sfântului Andrei au loc o serie practici interesante de apărare dar şi de magie, dintre care unele se păstrează şi acum.

Iată câteva practici şi farmece de dragoste prin care îţi poţi afla ursitul.

1. Păzitul usturoiului este un fel de serbare nocturnă colectivă, la care bărbaţii neînsuraţi vin cu usturoi, în unele sate şi fetele aduc câte trei căpăţâni, toate se pun într-o covată pe care o femeie bătrână trebuie s-o păzească toată noaptea ca să nu fie furată de strigoi. Dimineaţa, în curtea casei se încinge o horă, iar în mijlocul ei “este jucată” covata cu usturoi de un flăcău.

 

Apoi usturoiul este împărţit la toţi care au participat şi dus acasă cu mare grijă, pus la icoane, folosit ca leac împotriva bolilor sau pentru descântece şi vrăji. Astfel în unele localităţi când fetele sosesc acasă de la Păzitul usturoiului, seamănă un căţel de usturoi priveghiat toată noaptea, într-un cocoloş de aluat. După felul în care încolţeşte şi creşte acest usturoi, se fac prognosticuri de măritiş.

 

2. În satele din Bucovina fetele îşi pun seara sub pernă 41 de fire de grâu, ca să îşi afle ursitul.

 

3. Un alt obicei străvechi spune că înainte fetele nemăritate meargeau noaptea la fântână cu lumânarea de Paşte. Aici, ele coborau lumânarea aprinsă în fântână şi se rugau să îşi viseze ursitul în somn, aşa cum apa reflecta chipul ursitului.

 

4. În Moldova, există un alt "truc" obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă dintr-o lingură de făină de grâu, una de apă şi una de sare, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă în somn se spune că este viitorul lor soţ.

 

5. În alte regiuni, fetele îşi ghicesc ursitul cu ajutorul parilor de la gard. Astfel, noaptea pe întuneric ating un par, de la care numără în continuare până la al nouălea par, pe care leagă o sfoară sau lână roşie. A doua zi merg să vadă cum le va fi alesul. Dacă parul este drept şi neted, viitorul soţ va fi tânăr şi frumos, dar sărac. Dacă parul va fi scurt şi noduros, soţul va fi bătrân şi sărac, iar de va avea coaja groasă, va fi bogat.

 

6. La fel de popular este şi ghicitul la oglindă. Fata de măritat se aşează pe un scaun, având în faţă şi spate câte o oglindă, iar pe lateral patru lumânări aprinse şi, se spune că, astfel îşi vede ursitul.

 

7. Pentru ca să se afle cât de rodnic va fi următorul an se pun boabe de grâu într-o strachină cu apă. Cât de des va răsări grâul, atât de bogată va fi recolta.

 

8. În această zi nu se dă de împrumut ori în dar căci vei păgubi.

 

9. În unele sate din Oltenia copiii taie mlădiţe din meri, cireşi sau vişini şi le pun în apă ca să înmugurească până la Sfântul Vasile, când fac din ele sorcove.

 

10. Ca să apere animalele de lupi oamenii ascund în această noapte coasele şi îngroapă un drob de sare descântat în pragul uşii grajdului.

Lasă un comentariu

cbasatumare

Banner Livrare22

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii