Imprimă această pagină

Ultimul spectacol al trupei Mihai Raicu, ”Bacantele (fără mască)”, în curtea Muzeului de Artă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Trupa Mihai Raicu încheie stagiunea 2020 – 2021 și vă invită miercuri, 30 iunie, de la ora 20.00, la ultimul spectacol din program: „Bacantele (fără mască)”, rescriere de Maria Manolescu după Euripide, un spectacol construit și jucat în curtea Muzeului de Artă. 

Echipa spectacolului este formată din actorii: Andrei Stan, Raluca Mara, Crina Andriucă, Romul Moruțan, Ioana Cheregi, Cătălin Mareș, Carmen Frățilă, Ciprian Vultur, Tibor Székely, Andrei Gîjulete, Roxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan, Alexandra Odoroagă, Andreea Mocan, Cristian But și Yvette Princz, Stike Molnar.

Regia îi aparține lui Dragoș Alexandru Mușoiu, absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Costumele sunt create de Cristina Milea, câștigătoare în 2020 a premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie. Muzica este semnată de compozitorul Cári Tibor, care a lucrat la peste 190 de spectacole în țară și străinătate, premiat de UNITER pentru muzică de teatru în 2013. Decor Răzvan Chendrean, coregrafia Roxana Fânață, asistent regie Tudor Dreve. 

Sâmbătă 26 iunie 2021 spectacolul se va juca în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Turda, cel mai mare festival de teatru din județul Cluj, cu zeci de spectacolele prezentate în medii convenționale și neconvenționale, ce se adresează atât copiilor cât și adolescenților, tinerilor și adulților. Festivalul aduce în fiecare an artiști naționali și internaționali care își prezintă creațiile pe parcursul a 10 zile. 

Bacantele (fără mască) este o rescriere modernă a piesei lui Euripide, Maria Manolescu reușind să transpună în prezent acest text antic. Efervescența tragediei lui Euripide este prezentată cu ajutorul adeptelor lui Dionysos (bacantele), dar și prin ambiguitatea originii lui Dionysos, om sau zeu. Plasată într-o piață publică, acțiunea îl relevă pe Dyonisos sub mai multe tipologii umane (puternicul, tânăra, bahicul, masca și lucrătoarea sexuală), iar haosul creat printre cei prezenți este cu precădere menit să dezvăluie cele mai des întâlnite forme de alegere pe care le are la îndemână societatea modernă. Dyonisos se joacă cu mintea celor prezenți, care nu mai sunt în stare să gândească pentru sine, îi ademenește cu idealuri, cu tertipuri, cu alcool, cu tot ce are la îndemână. Tensiunile cresc pe măsură ce în piața publică ia amploare un protest anti-mască, momentul ideal pentru ca Dyonisos, cățărat pe suferința și nemulțumirea maselor, să conducă acțiunea spre un deznodământ tragic.

Bacantele redau succesiv, vocea diasporei române și vocile anti-mască. Totul se întrepătrunde pentru a te duce cu gândul la evenimentele recente din România. Fără ca socialul și politicul să fie antagonizate, spectacolul este un prilej de a aduce în discuție, obiectiv și pe cât de detașat posibil, limitele și libertățile vremurilor noastre. 

 

Rezervări și bilete: Agenția teatrală, str. Horea nr. 6, telefon:  0261712106.  

Prețul biletelor: 30 lei (adulți), 20 lei (studenți, elevi, pensionari)

www.teatruldenord.ro 

https://www.facebook.com/teatrul.denord 

https://www.youtube.com/channel/UCgprKyhEl6dSBIO8Q64Qwaw/videos 

 

 

BACANTELE (fără mască), după Euripide, rescriere de Maria Manolescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Costume: Cristina Milea

Decor: Răzvan Chendrean

Coregrafia: Roxana Fânață

Muzica: Cári Tibor

Asistent regie: Tudor Dreve

Distribuția: 

Puternicul Dionysos: Andrei Stan

Tânăra Dionysos: Raluca Mara

Lucrătoarea sexuală Dionysos: Crina Andriucă

Bahicul Dionysos: Romul Moruțan

Dionysos-mască: Ioana Cheregi

Pentheu: Cătălin Mareș

Agave: Carmen Frățilă

Cadmus: Ciprian Vultur

Thiresias: Tibor Székely

Jandarm: Andrei Gîjulete

Bacantele: Roxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan, Alexandra Odoroagă, Andreea Mocan, Cristian But, Yvette Princz

Muzică live: Stike Molnar

Durata: 1 h, 40 min. 

Vârsta recomandată: 16+

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=6TV5A6dl5IQ  

Interviu cu regizorul Dragoș Alexandru Mușoiu: https://www.youtube.com/watch?v=xBqnEEOkCuU  

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii