davis banner

Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului – amplu pelerinaj al tinerilor ortodocși din cele două județe

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Liceul Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” din municipiul Satu Mare a găzduit astăzi o întâlnire a organizatorilor unui eveniment unic la nivel regional și național - ”Satele Unite ale Maramureșului și Sătmarului” - un pelerinaj al tinerilor din județele Satu Mare și Maramureș până pe dealul de la Huta Certeze.

La întâlnirea au participat preoți din cadrul Episcopiei Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, Mircea Govor președintele PSD Satu Mare și Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare. 

În cadrul evenimentului, care va avea loc în perioada 21-23 august, peste 1.000 de tineri din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului vor porni într-un pelerinaj călare sau cu căruțele din Baia Mare (grupul de tineri din Maramureș), respectiv de la Mănăstirea Scărișoara (grupul de tineri din Satu Mare) în căutarea valorilor identitare ale neamului. Cele două grupuri se vor întâlni în punctul culminant al evenimentului, la Huta Certeze (locul în care se organizează Sâmbra Oilor), unde va avea loc un moment festiv, care va cuprinde cuvântul chiriarhului locului, conferința, rugăciunea tinerilor și momentul artistic. Organizatorii l-au invitat pentru o conferință pe părintele Constantin Necula, au invitat câte un interpret din fiecare zonă etnofolclorică a județului și vor pregăti o pâine gigant (150kg) din care vor mânca toți participanții.

La întâlnirea celor două grupuri de tineri, fiecare va prezenta steagul cu harta județului, cele două steaguri se vor uni formând harta Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, formând astfel steagul evenimentului.

Satele Unite ale Maramuresului si Satmarului

Arhidiaconul Vlad Verdeș, responsabil cu catehizarea tineretului din parohiile ce țin de episcopie, a transmis că în contextul desacralizării și secularizării la care asistăm de câțiva ani încoace, totodată, fiind conștienți de provocările și tentațiile la care sunt expuși copiii și tinerii Bisericii noastre și nu numai, se dorește, prin implementarea acestui proiect, o alternativă pozitivă și constructivă, aducând plus valoare la creșterea spirituală și morală a copiilor și tinerilor prin promovarea valorilor identitare: credința în Dumnezeu, respectul și dragostea față de oameni și măsura bunei cuviințe.

Satele Unite ale Maramuresului si Satmarului program artistic 

Organizatorii evenimentului sunt Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Certeze, având ca parteneri Asociația Moților ”Avram Iancu”, Asociația ”Codrenii”, Asociația ”Țara Oașului”, Asociația ”Uniți pentru Satu Mare” și Asociația Ecvestră ”Perla Neagră”. 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii