Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zilele Maghiare Partium | Teatru de păpuși, concerte interactive și activități de artizanat pentru cei mici

Teatru de păpuși, concerte interactive, activități de artizanat, o diversitate de programe îi așteaptă pe cei mici în Grădina Romei și în parcul de lângă Turnul Pompierilor în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Zilelor Maghiare Partium.
Motto-ul de anul trecut s-a dovedit a fi unul potrivit și pentru ediția din acest an, așadar și de această dată vom spune: Trimite bona în concediu, noi asigurăm distracția copilului tău pe durata celor opt zile!

La spectacolele zilnice de teatru și teatru de păpuși vor evolua trupe renumite ca Manna și Neptun Brigád al căror spectacol “Preafrumoasa dominșoară Fir de Trestie” este programat la Teatrul de Nord Satu Mare pe data de 20 august. Basmul muzical poate fi descris cel mai bine cu adjectivul „agitat”; o continuă acțiune, pe parcursul căreia, de foarte multe ori, nu cuvintele sunt cele care dau viață sentimentelor și stărilor sufletești, ci, mai degrabă, mișcările. Spectacolul “Preafrumoasa domnișoară Fir de Trestie” este unul destinat într-adevăr copiilor, nu conține substraturi ce necesită interpretări destinate adulților, de data aceasta, ei fiind nevoiți să fie prezenți doar ca însoțitori.

Tot pe scena Teatrului de Nord Satu Mare, în 20 august se va juca “Basmul lui Benedek Elek” care a căpătat o nouă culoare, grație viziunii lui Litvai Nelli. Așadar, copiii și părinții acestora vor vedea o poveste, în toată puterea cuvântului, dar una contemporană. Spectacolul, jucat pe scena Teatrului de Nord, este recomandat copiilor cu vârsta de peste 5 ani.

Pe lângă Neptun Brigád sosește la Satu Mare și Teatrul de Păpuși Kabóca din Veszprém cu spectacolul “Prințul Broască”, care îl evocă în același timp și pe Kinizsi Pál cu un aspect pe care, cei mici nu l-au mai văzut încă. Iar lista nu se încheie aici.

Pe data de 25 august, Trupa Aranyszamár din Budapesta prezintă o piesă pentru copii de Wass Albert, anume “Cartea pădurilor, o poveste mirifică despre facerea lumii”, cu participarea zânelor și vrăjitoarelor. Spectacolul pune accent nu doar pe dragostea pentru pădure, ci subliniază și faptul că nu este efect fără cauză și că fiecare act al omului aduce după sine urmări. Este un spectacol pe cât de educativ, pe atât de distractiv al Zilelor Maghiare Partium, destinat, poate, nu în exclusivitate celor mici.

Experiența anilor trecuți a întărit ideea că lumea nu este doar celor cu vârsta de 20 de ani, așadar, chiar și cei mici știu ce înseamnă petrecere adevărată. Tocmai de aceea, nici în acest an nu vor lipsi concertele pentru copii.
Pe data de 23 august, începând cu ora 17.00, Formația Kolompos îi așteaptă pe copii la scena amplasată la Turnul Pompierilor. Această formație că a apărut pe paleta muzicii populare maghiare la sfârșitul anilor 1980. La început, funcționa ca formație de muzică pentru casele de dans, au acompaniat ansambluri de dans, mai apoi, au popularizat muzica populară maghiară în cadru unor concerte proprii susținute în Suedia, Sicilia, Canada sau Japonia. Una dintre cele mai populare formații în rândul copiilor maghiari, urmărește, chiar și în prezent ceea ce și-a propus la începuturi: familiarizarea în rândul copiilor, și ai părinților acestora, muzica populară maghiară, a dansului popular, ale obiceiurilor străvechi și a tot ceea ce înseamnă moștenire cultură.

Pe data de 26 august, copii sunt așteptați în Grădina Romei unde va evolua o formație întradevăr specială, anume Belvárosi Betyárok. Concertul celor mai recenți favoriți ai copiilor aduce un gen de spectacol care constituie, demult, o lipsă pe paleta spectacolelor destinate copiilor, anume genul concertelor istețe. Muzica compusă pe texte jucăușe inspirate din literatură călăuzesc copiii prin culturile muzicale ale diferitelor popoare, prin intermediul muzicii populare maghiare, a genului bluegrass, country și chiar reggae. Specificitatea muzicii lor constă în faptul că funcționează în mai multe direcții – textele destinate celor mici poartă în sine mesaje destinate și adulților.

“Dorim să accentuăm faptul că, în procesul realizării programului celei de-a 16 a ediții a Zilelor Maghiare Partium, nu ne-am axat doar pe cei mici” – a declarat organizatorul principal, Stier Péter. La ediția precedentă, a avut mare succes în rândul tinerilor proiectarea de filme, eveniment care, de data aceasta, va avea loc zilnic la scena amplasată la Turnul Pompierilor, urmând să aibă caracter cinematografic, odată ce se vor sfârși spectacolele de păpuși, respectiv concertele destinate copiilor planificate aici. În acest an vor fi proiectate filme care, până în prezent, nu au fost difuzate încă, niciodată, la Satu Mare. Merită, așadar, să vă așezați în fața foliei de proiecție și să vă lăsați răpiți de farmecul filmelor și atmosferei create.

Firește, nici în acest an nu vor lipsi evenimentele distractive cu caracter educativ. Pe durata celor 8 zile, toți copii sunt așteptați la evenimentele aleii copiilor de pe Strada 1 Decembrie, respectiv din Grădina Romei: activități de artizanat, diferite concursuri și competiții, clovni, construire de cetate de paie, labirinturi și multe alte interesante evenimente menite să mărească atmosfera vibrantă a celui mai variat eveniment al anului.

Sponsori principal: Tarr Beton, FarmaCenter, Gemelli, OTP Bank
Sponsori de aur: Ecomatrix, Promomix, Transpink, Arnisol, Igazi Csíki Sör

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card