Imprimă această pagină

Simpozion, spectacole, concert Direcția 5 și foc de artificii, în weekend, la Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Recent înființată, Asociația UNIȚI PENTRU SATU MARE este apolitică și creștină, având la bază valorile tradiționale ale poporului român, respectul pentru familia tradițională și credința în Dumnezeu.

Primul obiectiv al Asociației UNIȚI PENTRU SATU MARE este sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, moment astral întru devenirea și reîntregirea României. Pentru aceasta asociația va organiza prima ei acțiune publică, desfășurată sub genericul ”Satu Mare pentru Centenar” în zilele de 21 și 23 septembrie.
Astfel, în data de 21 septembrie 2018, începând cu ora 15.00, în Sala Mare de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, va avea loc un simpozion la care sunt invitați să conferențieze profesorul universitar dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universității Babeș- Bolyai din Cluj Napoca, precum și reputatul actor, scriitor și regizor de teatru Dan Puric.
Din cauza numărului limitat de locuri participarea la acest seminar va fi posibilă exclusiv pe baza invitațiilor care urmează să fie distribuite de către organizatori.
Duminică 23 septembrie, cu începere de la ora 13:00, din fața statuii Lupoaicei, din fața Muzeului Județean Satu Mare, va debuta parada portului popular din zona Sătmarului care cuprinde, evident, zonele folclorice ale Oașului, Codrului și Someșului, dar va evoca și tradițiile minorităților naționale din județ reprezentate de maghiari, șvabi, ucraineni și romi, în care tinerii sătmăreni vor etala inegalabila frumusețe a costumelor populare într-un melanj de forme, culori și ritmuri. Va fi o imagine cât se poate de elocventă a unei splendide diversități etnoculturale, expresie a unei trăiri superioare în care veșmântul grăiește de la sine despre cel care îl poartă.
”Precum în istorie, vom porni de la Lupoaica Romei, vom ajunge la Monumentul preotului dr. Vasile Lucaciu și vom intra în contemporaneitate în Piața din Centrul Nou, unde va avea loc un adevărat maraton artistic care va începe la ora 14:00 cu un spectacol oferit de Corul bărbătesc din Finteușu Mare, va continua cu reprezentații ale unor ansambluri din cadrul Asociației Țării Oașului, Asociației „Codrenii”, Asociației „Avram Iancu” – filiala Satu Mare, precum și ale ansamblurilor minorităților naționale”, potrivit celor declarate de președintele Asociației UNIȚI PENTRU SATU MARE, avocatul Dan Mihai Șuta.
Apoi, vor susține recitaluri renumiții rapsozi populari Mariana Anghel, Sava Negrean Brudașcu, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, pentru ca în ultima parte a zilei să concerteze trupele Desperados și Direcția 5. Ziua se va încheia cu un grandios foc de artificii, de aproximativ 15 minute.
”Credem că a face parte din Generația Centenarului este pentru fiecare dintre cei care simt românește, un cadou existențial, deopotrivă bucurie și mândrie, născute din conștiința afirmării și reafirmării identității noastre naționale”, susține președintele Asociației UNIȚI PENTRU SATU MARE, avocatul Dan Mihai Șuta.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii