alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

Ziua Națională a Ungariei, marcată la Carei printr-o expoziție foto

Cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei, Direcția de Cultură a Municipiului Carei
continuă proiectul inițiat anul trecut, intitulat „Zile Naționale ale Țărilor U.E.”.
Ziua Naţională a Ungariei se sărbătorește la data de 20 August, aceasta fiind sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei.

Regele Ștefan I al Ungariei s-a născut în anul 957 la Esztergom și a încetat din viață la data de 15 august 1038, la Székesfehérvár. Acesta este considerat întemeietorul Regatului Ungariei. Este primul rege creștin al maghiarilor, membru al Dinastiei Arpadiene.
Între anii 997-1006, Ştefan a reuşit să unească în jurul său întregul poporul ungar, după desfășurarea unui conflict violent care a opus proaspăt unsul rege (25 decembrie 1000) Ştefan cel Sfânt şi pe Geula cel Tânar (în maghiară Gyula), liderul Transilvaniei, cu sediul la Bălgrad.
Ştefan I a fost canonizat în 1083 de Papa Grigore al VII-lea ca sfânt al Bisericii Catolice, iar în 2000 a fost canonizat şi de Biserica Ortodoxă, devenind astfel primul sfânt comun al celor două biserici după Marea Schismă.

Joi, 20 august 2015, în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei, a fost expusă, pe un panou, o colecție de zece fotografii, care reprezintă personalități remarcabile ale culturii maghiare.
Prin intermediul acestei acțiuni se dorește promovarea diversității culturale din țările Uniunii Europene.

Fotografiile pot fi admirate de către vizitatori timp de o săptămână.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii