Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Inițiativa propusă de profesoara de informatică Kabai Timea, selecționată în Acceleratorul Predau Viitor 2018

Aplicații pentru case inteligente, tipărire 3D, micro:bit, roboți și jocuri video – sunt doar câteva dintre activitățile inițiate de profesori de informatică în anul școlar 2018-2019, cu sprijinul finanțării acordate Societe Generale European Business Services, în cadrul programului Predau Viitor dezvoltat de Asociația Techsoup în parteneriat strategic cu Romanian-American Foundation.

Cinci inițiative propuse de șase profesori care predau informatica în școli din București, Cluj-Napoca, Onești, Oradea, Râmnicu Vâlcea și Satu Mare au fost selecționate din cele peste 20 de proiecte înscrise de profesorii participanți în Acceleratorul Predau Viitor 2018, ca activitate de suport creată exclusiv pentru aceștia, și au primit suport financiar de la Société Générale EBS din fondul disponibil de 4.250 EURO.

Inițiativele câștigătoare au implicat 194 de elevi, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, în activități de învățare a informaticii prin proiecte. Cu facilitarea profesorilor, aceștia au creat 17 produse de tehnologie, descoperind atât beneficiile învățării prin proiecte, cât și 11 tehnologii diferite, în plus față de programa de informatică.


R0b0Te@ch4Future este clubul de internet of things pentru elevi de clasa a X-a, specializarea matematică-informatică, creat și facilitat de Kabai Timea, profesoară de informatică la Colegiul Naţional „Ioan Slavici” din Satu Mare.


Timp de 6 luni elevii s-au documentat despre Internet of Things și case inteligente, și au învățat să programeze cu Arduino pentru a crea propriile lor produse bazate pe senzori pentru casă. Au creat un model de casă inteligentă, iar împreună cu aplicaţia lor care coordonează senzorii din casă, SmartHouse, au obţinut locul III la secţiunea Roboţi, la etapa națională a Olimpiadei de Creativitate Ştiinţifică, care s-a desfășurat în luna iunie 2019, la Suceava. Mai mult, casa a fost vedeta evenimentului de tip „porți deschise” organizat de Colegiu pentru elevii de gimnaziu din Satu Mare, care s-au putut juca cu această aplicație practică a informaticii pe care o învață la școală.


Miruna Pop, elevă în echipa R0b0Te@ch4Future: „Pentru mine proiectul a reprezentat o poartă dinspre laboratorul de informatică către practică, ajutându-mă să mă apropii tot mai mult de domeniul preferat, să învăț despre acesta și să încep să îl înțeleg. În urma acestei experiențe am avut parte și de alte beneficii, precum munca în echipă, importanța organizării, a responsabilității și a colegialității și, de asemenea, munca cot la cot cu un profesor implicat.”


Clubul a luat naștere neoficial în urma inițiativei europene Meet and Code, coordonată în România de Asociația Techsoup și menită să încurajeze copiii și tinerii să învețe programare sau să se implice în dezvoltarea de tehnologie în cadrul unor evenimente în perioada Europe Code Week. Experiența din proiectul Meet and Code l-a încurajat pe profesorul Muscaș să aplice pentru Fondul Predau Viitor cu ideea înființării propriu-zise a clubului de robotică și continuarea activităților într-o formă mult mai complexă și structurată.

Una dintre marile împliniri ale proiectelor sprijinite prin Fondul Predau Viitor în 2018 este că s-au bucurat de o mare susținere din partea părinților, a conducerii școlilor implicate, dar și a altor profesori, atât din școlile respective, cât și din alte școli și universități: o comunitate de susținători voluntari incluzând 83 de părinți, colegi sau foști absolvenți s-a mobilizat în jurul școlilor în care s-au derulat proiectele.


În 2018, din Acceleratorul Predau Viitor au făcut parte 25 de profesori de informatică din toată țara, care au participat la sesiuni de pregătire și vizite de studiu la companii de IT, organizate în bootcampuri la București, după care au împărtășit această experiență la clasă, cu elevii lor, în anul școlar 2018-2019. Cât de util a fost programul pentru profesorii participanți, au povestit chiar ei în interviuri video, care se află disponibile public aici: www.predauviitor.ro/despre-program/ 


Anul acesta, selecția pentru Accelerator este deja în desfășurare, cu sprijinul unui juriu independent, iar 20 de profesori vor fi selecționați pentru a intra în Accelerator, la începutul anului școlar 2019-2020.


Predau Viitor, creat de Asociația Techsoup în parteneriat strategic cu Romanian-American Foundation, include trei componente majore: cursuri online finalizate în activități la clasă, în special pentru profesori de informatică și TIC de gimnaziu; Acceleratorul în care profesorii selecționați sunt sprijiniți să se conecteze cu mediul IT românesc și să creeze activități extra-curriculare inovative pentru elevii lor; și pilotarea în mai multe licee a unei metodologii intensive internaționale de învățare a informaticii prin proiecte.

Misiunea Predau Viitor este ca fiecare elev din România să beneficieze de o educație informatică bazată pe proiecte și pe creație de produse, o educație aplicată, relevantă și trans-disciplinară, facilitată de profesori de informatică pregătiți pedagogic să faciliteze elevilor experiențe de învățare autonome și conectați la ecosistemul IT din România și din lume. Predau Viitor va continua să testeze aceste modalități de îmbunătățire a învățământului informatic până în anul 2022 și va lansa noi cursuri pentru profesori de informatică începând cu anul școlar 2019-2020.

SG EBS este alături de program din 2017. Alături de finanțarea proiectelor profesorilor din Accelerator, compania a găzduit și workshopuri și webinarii pentru profesori de informatică, în care i-a ajutat să se familiarizeze cu concepte din zona de machine learning și inteligență artificială. Începând cu 2019, Societe Generale European Business Services se alătură programului ca partener principal și va sprijini toate componentele programului Predau Viitor.

Despre Asociația Techsoup

Din 2010, Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei, pentru tineri, profesori și organizații nonprofit. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană. Mai multe despre misiunea organizației și proiectele Asociației Techsoup pe www.asociatiatechsoup.ro

Persoana de contact: Luise Georgiana Vuiu, Communications & Marketing Strategist, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., număr de telefon: 0721 253 772

 

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energy kardio club iunie 2019

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii