Imprimă această pagină

Peste 100 unități de învățământ din județul Satu Mare au rămas în paza Domnului

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Din totalul celor 287 unități de învățământ preuniversitar, doar 171 sunt dotate cu o formă/mijloace de pază și monitorizare prevăzute de legislația în domeniul, potrivit celor prezentate de conducerea IPJ Satu Mare, azi, în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică Satu Mare.

Dintre acestea, doar 123 de unități de învățământ sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video (55 de grădinițe, 63 de școli gimnaziale și cinci licee/școli profesionale/ colegii). Dintre cele 123 de unități dotate cu sisteme de supraveghere video, 19 sunt dotate în exteriorul lor, 21 doar în interior și alte 83 sunt dotate în ambele moduri.
Din totalul celor 287 unități de învățământ, 116 nu dispun de nici un fel de formă de pază umană sau cu sisteme de supraveghere video. Dintre acestea, 28 sunt pe raza orașelor și 88 în mediul rural. La ora actuală există 45 de unități care dispun de ambele forme de pază, atât pază umană, cât și supraveghere video (42 sunt amplasate în mediul urban și 3 în mediul rural).
La nivelul județului Satu Mare există un număr de 287 unități de învățământ preuniversitar, dintre care 103 unități pe raza municipiilor/orașelor și 184 în mediul rural, respectiv 122 de grădinițe, 132 școli gimnaziale și 33 de licee/ colegii/ școli profesionale. Aceste unități școlare găzduiesc zilnic cu număr de aproape 50.000 de elevi care frecventează aceste unități de învățământ.
Toate cele 287 de unități de învățământ preuniversitar de pe raza județului Satu Mare sunt date în responsabilitatea efectivelor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, iar pentru fiecare unitate de învățământ a fost desemnat cel puțin câte un polițist care răspunde de prevenirea și combaterea fenomenului ilicit în incinta acestora.
Spre deosebire de anii anteriori, în acest an școlar răspunderea pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional revine exclusiv structurilor de poliție.
În ceea ce privește situația faptelor penale sesizate sau comise în unitățile școlare și în zona adiacentă, situația operativă în acest domeniu se menține la nivelul semestrului întâi al anului școlar trecut.
Astfel, în primul semestru au fost sesizate 8 infracțiuni, dintre care patru de lovire sau alte violențe, două infracțiuni de furt și o infracțiune de vătămare corporală din culpă, toate în incinta unităților școlare, în săli de curs sau curtea școlii, fără a fi sesizate evenimente în zona adiacentă.
De asemenea, polițiștii au aplicat în primul semestru al acestui an 17 contravenții în valoare de 2140 lei și au depistat 84 de elevi care a absentat de la cursuri fiind localizați în unități de alimentație publică de tip baruri, toți în mediul urban.
Potrivit conducerii IPJ Satu Mare, principalele cauze care au favorizat producerea faptelor au fost lipsa cu desăvârșire a unor forme de pază eficiente, precum și executarea serviciului de pază umană în mod necorespunzător.
Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, Ovidiu Popa, susține că, cu excepția conducerii Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu”, celelalte conduceri de școli sunt reticente să contacteze Jandarmeria, atunci când se săvârșesc diferite fapte în incinta școlii.
”Noi aflăm, discutăm cu directorii școlilor, dar aceștia susțin că problemele se rezolvă la nivelul școlii”, a spus șeful IJJ. De asemenea, acesta susține că în unele licee există locuri special amenajate de fumat care sunt frecventat atât de profesori, cât și de elevi.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii