FOTO | Prezentare de modă vestimentară inedită: portul vechi oșenesc adaptat la stilul modern

Muzeul Țării Oașului a găzduit azi o lansare de carte eveniment, dublată de o prezentare de modă vestimentară inedită în care au fost evidențiate detalii din portul vechi oșenesc adaptat la stilul modern.

Protagonista evenimentului a fost scriitoarea negreșteancă Irina Monac, cea care și-a lansat cu această ocazie cel mai nou volum: ”Ion al meu”, o poveste de dragoste din Țara Oașului, țesută prin simplitatea evenimentelor cu referințe din istoria locului. Cartea descrie mărturii din bătrâni cu o mare valoare etnografică, purtătoare ale unor crâmpeie din vechi ritualuri și credințe.

Primarul Aurelia Fedorca a felicitat-o pe Irina Monac pentru noua apariție editorială, dar și pentru frumusețea ținutelor vestimentare inspirate din portul tradițional oșenesc.

 

”Irina Monac ne-a dăruit o oveste cu implicații aglutinate din mitologie, din credințele și datinile oșenești, cu reminiscențe culturale pe care le-a adăugat precum râurile când se revarsă duc cu ele tot ce întâlnesc în cale. Talentul de a nara, firul epic există. Puteți să vă lăsați duși ...în poveste”, a afirmat moderatorul evenimentului, scriitorul George Vulturescu. De asemenea, despre carte au mai vorbit scriitorii Ștefan Haiduc și Alexandru Zotta, dar și directorul Direcției de Cultură, Satu Mare, Zamfir Danciu.

 

Evenimentul s-a încheiat în culori, prin prezentarea de modă vestimentară realizată de Irina Monac, ținute care au evidențiat detalii din portul vechi oșenesc adaptat cu măiestrie la stilul modern. Astfel, au fost prezentate rochii, fuste și compleuri, care pot fi purtate cu satisfacție la diferite ocazii.

Prezentarea a fost realizată de elevele Liceului Teoretic Negrești-Oaș și ale Liceului Tehnologic Ioniță G. Andron, sub îndrumarea profesoarei de limba franceză Adriana Pop. Fermecătoarele creații au fost prezentate de elevii Ravas Daiana, Dragoș Denisa, Finta Oana, Toma Alisa, Lohan Martina, Roman Dumitrița, Ghiriti Daria, Goia Ana și Smical Orlando de la Liceul Teoretic și Marincaș Adina, Zimbru Adisa, Mureșan Denisa, Morar Ancuța, Crișan Larisa, Mețcher Gina și Mețcher Alexandra de la Liceul Ioniță G. Andron.

 

Organizatorul principal al evenimentului a fost Anca Natalia Rusu, directorul Muzeului Țării Oașului, care s-a ocupat îndeaproape cu Irina Monac de reușita acestui eveniment.

 

Organizatori: Primăria și Consiliul Local Negrești-Oaș, prin Muzeul Țării Oașului, în parteneriat cu autoarea Irina Monac.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii