Imprimă această pagină

Consiliul Local a aprobat studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construcțiile celor două parcări etajate de pe străzile Decebal și Kogălniceanu

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Local Satu Mare a aprobat astăzi studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construcțiile celor două parcări etajate de pe străzile Decebal și Kogălniceanu, cu 14 voturi «pentru» și 8 «împotrivă». 

Costul amenajării este estimat la suma de 30-35.000 de euro/loc de parcare, după cum explică consilierul local PNL Victor Cernea, motiv pentru care acesta a propus amânarea punctelor de pe ordinea de zi deoarece ”aș fi dorit ca executivul împreună cu Consiliul Local să reanalizeze prețurile stabilite pentru cele două parcări etajate”, considerând că ”niciun studiu de fezabilitate nu poate fi adoptat dacă stabilește prețuri de 30-35.000 de euro/loc de parcare, mai exact, valoarea unei garsoniere din oraș”.

Pe de altă parte, conducerea Primăriei Satu Mare susține că ”va căuta să găsească surse de finanțare, naționale sau europene, pentru ca bugetul local să nu fie afectat”.

  • ”Dorim să rezolvăm o problemă stringentă pentru municipiul Satu Mare, ignorată de administrațiile anterioare. Consiliul Local a aprobat studiile de fezabilitate pentru construcțiile parcărilor supraterane de pe str. Decebal și Mihail Kogălniceanu Primăria va căuta să găsească surse de finanțare, naționale sau europene, pentru ca bugetul local să nu fie afectat”, anunță conducerea Primăriei Satu Mare.

În Referatul de aprobare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiţie: PARCARE ETAJATĂ S+P+2 , Str. M. KOGĂLNICEANU, al cărui inițiator este viceprimarul Gheorghe Stan, se prezintă următoarele: 

”În prezent, municipiul Satu Mare  se confruntă cu o deficienţă în gestionarea locurilor de parcare.  Această situație se manifestă cu pregnanţă în zona centrală a orașului și în zonele unde sunt concentrate instituţiile socioculturale, administrative, de sănătate publică, mare parte a spațiilor comerciale, etc.

Conform strategiei de dezvoltare generală a municipiului, Piata Libertăţii şi Parcul central se vor reconfigura în vederea eliminării traficului de autovehicule, respectiv pregătirea supraţetelor pentru trafic pietonal şi biciclete pentru aceasta s-a determinat volumul traficului auto atras pe străzile adiacente care vor prelua traficul actual din Piaţa şi Parcul central. 

Construirea unei parcări etajate respectiv amenajarea de locuri de parcare noi face parte din strategia de dezvoltare a municipiului, această investiţie contribuind la extinderea şi susţinerea infrastructurii urbane, la creşterea ofertei privind locurile de parcare în afara străzii și la decongestionarea traficului auto creat pe străzile adiacente în urma  reamenajarii Pieţei centrale şi va avea ca efect îmbunătăţirea condiţiilor de parcare a autoturismelor din municipiu, a decongestionarea si fluidizarea traficului din zona centrală a oraşului, reducerea factorilor de poluare a aerului,  creşterea nivelului de calitate a vieţii pentru toţi rezidenţii din proximitate si totodată folosirea optimă a suprafeţelor de teren  aflate în acea zonă, integrarea clădirii in fondul construit al zonei centrale a Municipiului  Satu Mare. 

Astfel, pe strada Kogălniceanu se propune realizarea unei construcţii noi S+P+2, cu o suprafaţă construită de 1.290 mp, suprafaţă desfăşurată de 5.595 mp.

Număr total parcări auto propuse = 146 locuri în clădire plus 12 locuri de parcare auto, pe teren, în curtea interioară, total 158 locuri. Valoarea totală a investiției: 26.078.352,44 lei  (fără TVA), dintre care construcții-montaj:  21.191.558,20  lei  (fără TVA­).  Durata de realizare a investiţiei se estimează la 32 luni. Realizarea efectivă a  lucrărilor aferente investiţiei se va derula în decursul a 24 luni, de la începerea acestora.  

 

În ceea ce privește realizarea obiectivul de investiţie:  PARCARE ETAJATĂ S+P+4 , Str. DECEBAL, numărul total parcări auto propuse în clădire = 182 locuri.

Valoarea totală a investiției: 32.750.329,40 lei (fără TVA), dintre care construcții-montaj: 26.954.783,62 lei (fără TVA). Durata de realizare a investiţiei se estimează la 32 luni. Realizarea efectivă a  lucrărilor aferente investiţiei se va derula în decursul a 24 luni, de la începerea acestora.

În Raportul de specialitate se arată următoarele: ”De asemenea, investiţia propune o serie de dotări de interes public,  se modernizează întreaga parcelă inclusiv zonele de acces la blocurile de locuinţe, se amenajează o platformă destinată colectării deşeurilor menajere în folosinţa locatarilor din blocurile vecine, se dublează suprafaţa destinată circulaţiilor pietonale şi creşte considerabil spaţiul verde amenajat în imediata apropiere a locuinţelor vecine. În plus, pe acoperişul terasă necirculabilă- Etaj 4 retras, se va executa un acoperiş verde plantat extensiv având aspect exterior mult mai atractiv (privind de sus) față de un acoperiș terasă obișnuit.”

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii