ANM | Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni  Foto: Virág Botond

ANM | Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni 

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni (15 -28 mai).

TRANSILVANIA
În prima săptămână, deși cu mici oscilații de la o zi la alta, valorile de temperatură se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 20...23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) și ale minimelor de 7...11 grade. În a doua parte a intervalului de referință este estimat un regim termic relativ constant și caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv 22...25 de grade ziua și 8...12 grade noaptea, mediat regional.
La începutul intervalului, va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local și în rest, iar în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.
 
MARAMUREŞ
În prima parte a intervalului valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice la mijlocul lunii mai, cu medii ale maximelor de 21...23 de grade și ale minimelor de 9...12 grade, cu mici oscilații de la o zi la alta. Pentru cea de-a doua săptămână este estimat un regim termic relativ constant, cu temperaturi ușor peste mediile multianuale, respectiv 23...25 de grade ziua și 10...12 grade noaptea, mediat regional.
În primele zile ale intervalului, va ploua temporar, pe alocuri în cantități mai însemnate, iar cu precădere în vestul regiunii regimul pluviometric va fi ușor excedentar. După data de 23 mai, ploi locale se vor semnala în special în cursul după-amiezilor. Vor fi mai ale averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.
 
LA MUNTE
Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative. Astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil în perioada 17 - 19 mai) media maximelor va fi de 10...16 grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 18...20 de grade, dar la altitudini mari valorile termice vor fi mult mai modeste; minimele termice, mediat pentru întreaga zona montană, vor fi de 3...9 grade. Pentru perioada 22 - 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa în general în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai.
Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, cu precădere în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali unde, mai ales în prima săptămână, excendentul pluviometric poate fi semnificativ. După data de 22 mai, poile se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii