Controale ale ITM: Amenzi de 4.000 lei în domeniul construcţiilor

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
În perioada 28 - 30 iulie 2016 Inspecţia Muncii a organizat o Campanie Naţională de Control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor
(cod CAEN 412) şi Acţiuni de Control în Cadrul Campaniei Naţionale de Combatere a Riscurilor de Căderi de la Înălţime şi Surpări de Maluri pe Şantierele Fixe şi Mobile.
Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au efectuat 14 controale la punctele de lucru şi sediile unor angajatori din acest domeniu, angajatori având la data controlului 806 salariaţi, din care 107 femei.
Au fost constatate 13 deficienţe în domeniul stabilirii relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă dispunând 13 măsuri pentru înlăturarea sau remedierea acestora. A fost depistat un angajator folosind munca nedeclarată, acesta fiind sancţionat cu amenda de 10.000 lei. Pentru încălcarea altor prevederi legale în domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale (avertismente).
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost verificaţi 14 angajatori. Cu ocazia controalelor efectuate au fost constatate 19 deficienţe. Cele mai frecvente deficienţe constatate în controalele efectuate sunt atât de natură organizatorice cât şi tehnice, cum ar fi:
• neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă,
• neacordarea de către angajatori a echipamentului de protecţie,
• nepurtarea de către lucrători a echipamentului de protecţie acordat de angajator,
• lipsa planului propriu de securitate şi sănătate care cuprinde ansamblul de măsuri de securitate şi sănătate specifice fiecărui antreprenor sau subantreprenor.
Au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale (avertismente şi amenzi în valoare totală de 4.000 lei) şi s-au dispus măsuri scrise pentru înlăturarea deficienţelor constatate.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii