Imprimă această pagină

Programul ”laptele și cornul”, o batjocură sancționată de Protecția Consumatorilor

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
După primele zile de distribuire a cornului și laptelui în școlile din județul Satu Mare, Satu Mare News a relatat o serie de probleme, printre care faptul că elevii din nouă școli din județ nu au primit niciunul dintre produsele guvernamentale.
Mai mult, cei care au primit, nu au primit ”meniul” complet, iar cornurile date copiilor erau înjumătățite și vechi.
Începând cu luna ianuarie 2017 pana la data de 03.02.2017 s-au desfasurat acţiuni de control privind modul de distribuţie a produselor alimentare conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie si a Ordonantei Guvernului nr 24/2010 privind implementarea programului consum de fructe proaspete pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, pe raza județului Satu Mare.
Pentru deficientele constatate, operatorul economic SC Logistic Media Pop Art SRL a fost sanctionat contraventional cu amenda de 10.000 lei fiind dispuse masuri imediate de remediere a deficientelor si respectarea conditiilor din Caietele de sarcini pe care s-a angajat la castigarea licitatiei.
Controalele vor continua si in Semestrul II 2017.

Pe raza județului Satu Mare se livrează Lapte OLYMPUS 1,8% UHT 200 ml (produs de SC FABRICA DE LAPTE BRAȘOV SA și distribuit de SC AGRO PAN STAR SRL COVASNA SA) și Corn Simplu produs și distribuit în funcție de zone de SC LOGISTIC MEDIA POP ART SRL Turda și SC VARGA QUATRO SRL Carei.
Menționăm că numai începând cu data de 03 ianuarie 2017 se distribuie Lapte și Corn în județul Satu Mare datorită faptului că doar la sfârșitul anului 2016 a fost finalizată licitația electronică deschisă aceasta fiind contestată. Au fost verificate 7 școli (Școala Gimnaziala C-tin Brâncoveanu Satu Mare / Școala Gimnazială Vasile Lucaciu Carei / Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Amați / Școala Gimnazială nr. 1 Carei / Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Grigore Moisil Satu Mare / Școala Gimnazială nr. 3 Carei, 2 grădinițe și 2 producători, care au calitatea de producători și de distribuitori (SC Varga Quattro SRL, SC Logistic Media Pop Art SRL) pentru Corn Simplu.
Potrivit OPC Satu Mare, ”În prima zi de distribuție cornurile furnizate de SC Logistic Media Pop Art SRL nu respectau cantitatea neta de 80 de grame, (69,11 / 70,65 / 75,44 / 77,24 grame) și la biscuiți 43,40 grame, deficiențe care nu s-au mai regăsit în următoarele zile.”
Distributia pentru cornurile simple nu s-a facut zilnic incepand cu prima saptamana de livrare 09-07.01.2017 la scolile din Municipiul Satu Mare de catre SC Logistic Media Pop Art SRL. In ziua de luni s-au adus cornuri si biscuiti si marti nu s-a mai adus nimic specificand ca biscuitii au fost pentru ziua de marti .Conducerea scolii a contactat reprezentatul distribuitor deoarece in ziua de miercuri s-au adus cornuri pentru o zi si biscuiti pentru 2 zile ,specificand faptul ca produsele au fost distribuite si luni si miercuri cu un numar de 34 bucati in minus. In cursul zilei de joi au fost distribuite produsele ramase restanta.
La o alta scoala din Judetul Satu Mare in cadrul aceleiasi saptamani cornurile distribuite erau invelite in ambalaj cu ambalajul exterior in interior, cu scrisul imprimat pe interior, luand contact direct cu cornurile.
Potrivit Protecției Consumatorilor, controlul a urmărit în principal următoarele aspecte:
Verificarea respectării caietului de sarcini care a stat la baza atribuirii contractelor de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie (conform anexei la HG nr. 761/2011)
a) Conformitatea produselor
• gradul de prospeţime şi calitatea produselor de panificaţie;
• calitatea produselor lactate;
• încadrarea în data limită de consum a produselor distribuite:
a) 6 luni de la data fabricaţiei, în cazul laptelui UHT;
b) 48 de ore pentru produse de panificaţie.
• aspectul exterior al ambalajelor precum şi integritatea acestora.
Nu s-au constatat prezumţii de neconformitate a produselor,
b) Verificarea modului de ambalare şi etichetare a produselor menţionate (extras din HG nr.761/2011 punctul 8 din Anexă):
a) denumirea produsului: lapte de consum, corn
b) lista ingredientelor pentru produsele de panificaţie;
c) cantitatea netă exprimată în mililitri în cazul laptelui şi în grame în cazul produselor de panificaţie;
d) data de consum, sub forma: "Expiră la data de ...", cu înscrierea necodificată a zilei, lunii şi anului;
e) condiţii de depozitare;
f) denumirea şi adresa producătorului şi distribuitorului;
g) în cazul laptelui- obligativitatea ca pe ambalajul acestora marca de identificare sa fie de formă ovală, si atesta că laptele a fost obţinut într-o unitate autorizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru schimburi intracomunitare;
h) o menţiune privind lotul
i) menţiuni suplimentare de etichetare lapte de consum UHT;
j) obligativitatea inscripţionarii pe ambalajul sau eticheta produsului, a avertismentului: "PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONFORM ORDONANTEI DE URGENTA A GUVERNULUI NR. 96/2002. ESTE INTERZISA COMERCIALIZAREA!".
c) S-a verificat modul de respectare a graficului de distribuţie în şcoli şi grădiniţe, respectiv:
• zilnic în localităţi aflate la o distanţă de maximum 25 km de sediul distribuitorului;
• bisăptămânal în localităţi aflate la o distanţă situată în intervalul 25-50 km de sediul distribuitorului;
• săptamânal în localităţi aflate la o distantă mai mare de 50 de km de sediul distribuitorului (conform HG nr. 761/2011 – Caiet de sarcini);
d) S-au verificat condiţiile pentru transport şi distribuţie şi condiţiile de păstrare în şcoli şi grădiniţe.
e) Documentele care au stat la baza plăţii produselor furnizate (avize de expediere )erau întocmite distinct pentru lapte şi, respectiv, pentru corn simplu.
Produsele erau depozitare în şcoli in spaţii special amenajate pentru păstrarea produselor alimentare în condiţii de igienă, asigurate de către beneficiar: şcoala sau grădiniţa.
f) S-a urmărit modul de respectare a prevederilor art.1 (4) din OUG 96/2002 (cu modificările şi completările din Legea 16/2003, OUG nr. 70/2003, OUG nr. 95/2008, Legea 32/2009, OG 9/2012, Legea 6/2012, OUG nr. 67/2013): “Diversificarea programului cu produse derivate din produsul de baza lapte nu va depăşi limita maxima de 33%. Produsele lactate derivate sunt următoarele: iaurt simplu, lapte bătut, sana sau chefir ”
g) S-a verificat si modul de implementare a prevederilor OUG 24/2010 privind implementarea programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli şi Ordinului MADR nr. 243/2012 – specificaţii tehnice mere distribuite în şcoli.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii