Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Penitenciarul Satu Mare, supraaglomerat

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Într-un interviu acordat MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Nicoleta Andreescu, a precizat că sunt situaţii în care condiţiile de detenţie sunt de nesuportat,
iar penitenciarele nu au fost renovate fiindcă nu a existat interes politic până acum. „Dacă ajungi să îţi petreci 24 de ore pe zi într-un spaţiu de 18 metri pătraţi, la un loc cu 30 de bărbaţi şi să împarţi un unic grup sanitar, normal că devii agresiv. (...) Sunt unele grupuri sanitare mucegăite, cu câte o fereastră mică şi nu funcţionează duşul, iar la WC-ul turcesc este pusă o sticlă de plastic, cu apă, ca să nu iasă mirosul sau şobolanii, după caz”, a declarat Andreescu.
  • „La Satu Mare am văzut, de asemenea, o imagine similară cu ce aţi văzut dumneavoatră la Jilava. Penitenciarul este într-o incintă mare, cu spaţii înalte, iar trecerile între spaţii sunt făcute prin arcade. Erau paturi pe trei niveluri, iar cel de-al treilea dormea, practic, în semi-cercul acela, în arcul de cerc dat de arcadă şi nu prea avea cum să se întoarcă de pe o parte pe alta. De asemenea, e dificil pentru vârstnici să se suie la al treilea nivel”, a spus Andreescu.
Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR - CH) a încheiat în urmă cu mai mulţi ani un protocol cu Administraţia Naţionlă a Penitenciarelor (ANP), prin care are dreptul de a face vizite inopinate în orice penitenciar din România. Acest protocol permite reprezentanţilor APADOR-CH să evalueze în orice moment condiţiile de detenţie şi modul în care personalul închisorii îşi desfăşoară activitatea. Rapoartele întocmite au arătat, aproape de fiecare dată, că principala problemă a sistemului penitenciar din România o reprezintă suprapopularea.

În plus, spune preşedintele APADOR-CH, persoanele lipsite de libertate sunt obligate să stea înghesuite în celule mici şi insalubre, să doarmă lipiţi de grinda tavanului, să acopere WC-ul turcesc cu sticle de plastic pentru a nu ieşi şobolanii din acestea şi să se spele doar o dată pe săptămână.

Iar aceste condiţii precare de detenţie nu doar că vor împiedica îndreptarea celui condamnat, dar, mai grav, l-ar putea înrăi şi mai tare, spune preşedintele APADOR-CH.

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card