Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Parlamentarii sătmăreni au semnat azi ”Pactul local pentru combaterea traficului ilicit” Foto: Satu Mare News

Parlamentarii sătmăreni au semnat azi ”Pactul local pentru combaterea traficului ilicit”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Parlamentarii PSD, PNL și UDMR și reprezentanți ai autorităților publice din județ au semnat astăzi Pactul local pentru combaterea traficului ilicit, propus de către Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV).
Ceremonia de semnare a avut loc la finalul dezbaterii pe tema contrabandei și a traficului cu  produse contrafăcute organizată de către ACTIV în colaborare cu Prefectura Satu Mare.
Pactul a fost semnat de către parlamentarii PSD Ioana Bran şi Gabriel Leş, deputatul PNL Romeo Nicoară şi deputaţii UDMR Erdei Istvan şi Magyar Lorand.
  • ”Ne onorează și în același timp ne bucură faptul că reprezentanții comunității din Satu Mare au acceptat să semneze Pactul pentru combaterea traficului ilicit. Vrem ca prin eforturile noastre comune de reducere a traficului ilicit să asigurăm un mediu economic corect și echitabil pentru dezvoltarea județului. Acest lucru se poate întâmpla doar prin colaborarea dintre autoritățile statului, consumatori, mediul economic local și organizațiile nonguvernamentale. Vom folosi toate pârghiile legale în scopul combaterii traficului ilicit pentru a-i reduce efectele negative în planul stabilității economice, al bunăstării sociale, al sănătății și siguranței publice”, a declarat Daniel Mărăcineanu, directorul general al Asociației ACTIV.
Evenimentul din Satu Mare este primul dintr-o serie pe care Asociația ACTIV își propune să le organizeze în zonele cele mai afectate de fenomenul contrabandei. Conform analizelor de piață referitoare la contrabandă, coroborat cu rezultatele obținute de autorități în combaterea acestiu fenomen, regiuna de Nord Vest este o zonă extrem de expusă atât din punctul de vedere al consumului, cât și al tranzitului de produse.
În luna iulie a acestui an, asociația ACTIV a realizat în colaborare cu Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES un studiu de piață cu privire la percepția românilor asupra traficului ilicit. Studiul, efectuat pe un eșantion naţional reprezentativ de 1.200 de persoane, relevă faptul că traficul ilicit este un fenomen larg răspândit în societatea românească, fiind favorizat de nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupție – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%.
Conform aceluiași studiu, din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Doi din trei români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei. Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card