Imprimă această pagină

Prefectura Satu Mare răspunde Primăriei: ”Acuzaţiile aduse instituţiei noastre sunt fără fundament”

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Referitor la comunicatul transmis presei în cursul zilei de azi, de către Primăria Municipiului Satu Mare, Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare a transmis, printr-un comunicat de presă,
că este în asentimentul cetăţenilor afectaţi de hotărârea consiliului local la care se face referire şi este de acord cu soluţionarea problemelor pe care le întâmpină cetăţenii din zona Bercu Roşu.
”Totodată informăm faptul că prin HCL nr. 243/26.10.2017 s-au încălcat urmatoarele prevederi legale :
- art. 49 din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale republicată, cu modificarile şi completarile ulterioare, cu privire la obligaţia de a fi aduse la cunoştinţa publică a hotărârilor cu caracter normativ;
- art. 83 din Legea 24/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la obligaţia ca hotărârile cu caracter normativ să fie afişate în locuri autorizate şi să fie publicate într-un cotidian local de mare tiraj;
- art. 76 alin. 4, din Legea nr. 215/2001, republicată , cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu art. 4 din H.G. 1206/2001 cu privire la faptul că:
(1) In localitatile in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor se va asigura inscriptionarea denumirii localitatii si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective.
(2) In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere de peste 20% din numarul locuitorilor autoritatile administratiei publice locale vor asigura inscriptionarea denumirii institutiilor publice de sub autoritatea lor, precum si afisarea anunturilor de interes public si in limba materna a cetatenilor apartinand minoritatii respective, in conditiile legii.
Conform atribuţiilor ce ii revin, prefectul prin structura de specialitate(Serviciul juridic şi contencios administrativ) verifică legalitatea actelor administrative adoptate de către autorităţile administraţiei publice locale şi poate ataca direct în faţa instanţei de contencios administrativ actele emise de autorităţile administraţiei publice locale, dacă le consideră nelegale.
Subliniem faptul că începând cu anul 2010, toate hotărârile care au încălcat prevederile legale mai sus amintite au fost atacate de către Instituţia Prefectului Judeţului Satu Mare la instanţa de contencios - administrativ, atât Consiliul Local al municipiului Satu Mare cât şi Primarul municipiului Satu Mare având cunoştinţă despre aceste aspecte.
Precizăm faptul că pentru rezolvarea rapidă si legală a problemelor cetăţenilor din zona Bercu Rosu, Consiliul Local al municipiului Satu Mare are posibilitatea ca în urmatoarea şedinţă să revoce această hotărâre, respectiv să adopte o nouă hotărâre cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Date fiind toate aceste aspecte, considerăm că acuzaţiile aduse instituţiei noastre sunt fără fundament având probabil alt scop decât informarea corectă a cetăţenilor”, se arată în comunicat.Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii