Andreea Paul: ”Propun ca luna august să fie luna dedicată diasporei din Satu Mare”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
În conferința de presă susținută astăzi, 24 iunie, deputatul de Țara Oașului Andreea Paul a abordat două teme: 1 din 5 sătmăreni activi sunt plecați la muncă în străinătate, respectiv care este impactul votului pentru Brexit.
Ca deputat liberal, Andreea Paul propune ca luna august să fie luna dedicată diasporei din Satu Mare.
  • ”Una dintre priorități este să generăm investiții în județ cu bănuții lor câștigați cu trudă afară. Sătmărenii plecați la muncă în Anglia care vor fi nevoiți să se reorienteze în anii următori trebuie să aibă o șansă aici, acasă. Chem Consiliul Județean și primarii într-un parteneriat pentru crearea de noi locuri de muncă. Suntem la PNL. Avem această obligație. Nu este suficient să împărțim pachete cu alimente la cei peste 70 de mii de sătmăreni cu venituri mici. Sătmărenii au nevoie de locuri de muncă bine plătite”, a spus Andreea Paul.
O altă prioritate este preocuparea de nevoile miilor de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, dar și de părinții în vârstă care au nevoi speciale și familiile sau copiii lor sunt plecați afară.
  • ”Nu în ultimul rând, sunt îngrijorată de modul în care este percepută legea votului în diaspora. Prea puțini sătmăreni s-au înscris în registrul pentru votul prin corespondență și cer prefectului să se mobilizeze în acest sens, pentru informarea lor din timp. Stimularea participării la vot este responsabilitatea tuturor celor care iubesc democrația participativă”, a mai spus Andreea Paul. 
Cifrele oficiale ale ultimului recensământ al populației sătmărene din 2011 indică 12.746 de persoane plecate la muncă în străinătate, din care aproape 700 sunt plecați în Anglia. Aceste cifre sunt foarte mult subevaluate. Mulți nu s-au declarat plecați și mulți alții au plecat în ultimii 5 ani. Doar în Țara Oașului, avem localități întregi depopulate de oșenii plecați la muncă în Anglia, cum ar fi Racșa, Târșolț, Certeze și chiar Cămărzana. Din estimările mele, peste 2000 de sătmăreni sunt plecați la muncă în Anglia, iar 1 din 5 sătmăreni activi sunt plecați la muncă în afara țării.
Legat de impactul votului pentru Brexit, aceasta a spus: ”Ne-a trecut glonțul prin ureche odată cu votul britanicilor la referendumul de ieri pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Proiectul UE iese în pierdere. Uk iese în pierdere. Nu trebuie să ne culcăm pe cealaltă ureche.
UE trebuie să se întărească, să iasă din retorica birocratică politicianistă. România la fel. Să traducem limbajul bruxellez pe înțelesul oamenilor. Hai să vedem ce ne ține împreună, care e nucleul? De ce am ajuns în cumpănă? Cine se bucură de cumpăna noastră? Sunt probleme esențiale, care ne privesc în primul rând pe noi, românii. Nu e despre ei, e despre noi. Nu e vorba doar de sutele de mii de români care lucrează și studiază în UK. Nu e vorba doar de liră, comerț sau investiții britanice. Mai e un lucru important: România, împreună cu Polonia și cu Marea Britanie formăm un trio puternic geostrategic european al parteneriatului cu SUA.”
Din punct de vedere economic, votul pentru Brexit echivalează cu un factor de risc major.
  • ”În zona Euro, votul pentru Brexit va înrăutăți încrederea investitorilor și a consumatorilor, iar fondurile de investiții se vor repoziționa. România va avea cea mai mare creștere economică anul acesta nu doar din UE, ci din 2010 încoace, care se va situa între 4 și 5%, iar cursul de schimb se va menține în jur de 4,45-4,5 lei/euro”, este de părere Andreea Paul.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii