Vaccinarea ar putea fi obligatorie. Părinții care refuză riscă amenzi de până la 10.000 lei

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vaccinarea ar putea fi obligatorie şi le-ar putea aduce sancţiuni părinţilor care nu-şi imnunizează copiii. 

Deputaţii din comisia de sănătate au decis să introducă şi amenzi pentru nerespectarea legii, însă au eliminat interdicţia ca cei mici să nu fie primiţi în şcoli şi grădiniţe dacă nu sunt vaccinaţi.

Proiectul este ţinut la sertar de peste doi ani, dar acum aleşii vor să-l aprobe rapid. Într-un sondaj recent, aproape jumătate dintre români sunt de acord ca pe lista vaccinurilor obligatorii să fie introdus şi cel pentru gripă.

Copiii vor fi vaccinați cu vaccinurile din Calendarul Național numai cu consimțământul scris al părinților, iar părinții care refuză să își vaccineze copiii trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării. În caz contrar, ei riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, în trepte, în funcție de numărul refuzurilor, scrie HotNews.ro. 

Refuzul vaccinării, după consiliere, nu va fi sancționat în niciun fel. Proiectul legii vaccinării, blocat în sertarele Camerei Deputaților de peste 2 ani și jumătate, a fost deblocat - o întâlnire tehnică, la care presa nu a avut acces, a avut loc luni la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Proiectul ar urma să intre la votul final în plen săptămâna viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. 

Proiectul nu va aduce obligativitatea vaccinării, deoarece consensul politic a fost obținut pe o formă care nu prevede obligativitatea, ci doar recomandarea vaccinării cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național și o serie de sancțiuni pentru părinții care, după refuzul vaccinării, refuză și consilierea pe această temă, au precizat surse politice pentru HotNews.ro.

O eventuală prevedere ca accesul copiilor nevaccinați să fie interzis în școli și grădinițe, dorită de unele voci, risca să fie neconstitutională și ar fi încălcat dreptul acestora la educație, astfel că nu va apărea în lege, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Teoretic, proiectul de lege prevede vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, dar numai cu consimțământul scris al părinților.

Părinții care refuză vaccinarea vor trebui să meargă la consiliere pe tema vaccinării, iar în cazul în care refuză de mai multe ori acest lucru, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Legea nu prevede sancțiuni pentru refuzul vaccinării, după participarea la ședințe de consiliere.

Aceasta este forma în care proiectul de lege a ieșit din ședința tehnică de astăzi din Comisia de Sănătate, care s-a ținut cu ușile închise (presa nu a avut acces), potrivit surselor HotNews.ro.

Prevederile-cheie din proiectul de lege:

Recomandarea de vaccinare cu vaccinurile incluse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii, vaccinurile impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea și vaccinurile pentru personalul medico-sanitar.

Copiii vor putea fi vaccinați doar după ce părinții își dau consimțământul.

Părinții care refuză vaccinarea trebuie să se informeze. Părinții care refuză vaccinarea copiilor vor trebuie să meargă la informări pe tema vaccinării.

Părinții care refuză de mai multe ori să meargă la consiliere pe tema vaccinării vor fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Refuzul vaccinării, după consiliere, nu va fi sancționat în niciun fel.

Autoritățile locale riscă și ele amenzi dacă nu vor asigura consilierea părinților care refuză vaccinarea - prin medicii de familie, medicii școlari, medicii din Direcțiile de Sănătate Publică.

Accesul copiilor nevaccinați în școli și grădinițe, interzis în caz de epidemie. Chiar dacă nu prevede obligativitatea, legea va interzice accesul unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie.

Stocuri de vaccinuri pe cel puțin un an. De asemenea, autoritățile vor trebui să asigure un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual, au precizat sursele citate, pentru HotNews.ro.

 

Categoriile de vaccinări recomandate în proiectul legii vaccinării:

vaccinările cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii;

vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca masură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;

vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;

vaccinările pentru alt personal din unitatile publice și private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție ce ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin Hotarare de guvern.

 

Proiectul legii vaccinării, elaborat de Ministerul Sănătății, a fost aprobat de Guvern pe 9 august 2017 și a ajuns la Parlament o zi mai târziu. Pe 23 octombrie 2017, el a fost adoptat de Senat, apoi a ajuns la Camera Deputaților (for decizional) unde stă blocat de peste 2 ani și jumătate. În prezent, proiectul se află în sertarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, unde termenul de depunere a raportului ar fi trebuit să fie 7 noiembrie 2017, iar apoi să meargă în plen.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii