alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

DSP Satu Mare | Apă necorespunzătoare în 60% dintre fântânile din mediul rural

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Satu Mare au constatat apă necorespunzătoare în 60% dintre fântânile din mediul rural (fântâni forate şi fântâni arteziene) verificate.

Inspectorii DSP au efectuat 106 controale igienico-sanitare: 56 instalații centrale și 50 surse locale fântâni publice, s-au prelevat un număr de 1497 probe de apa potabilă din care pentru analize fizico-chimice 780 şi analize bacteriologice 717. În cadrul supravegherii sanitare a calităţii apei de băut au fost incluse şi sursele locale (fântâni din mediu rural - 50 fantani publice si arteziene), în scopul prevenirii apariţiei de îmbolnăviri prin methemoglobinemie la copii de vârstă 0-1 an sau intoxicaţii acute de natură digestivă. 
Totodată, apa potabilă în judeţul Satu Mare este asigurată de 3 uzine de apă aparţinând de SC APASERV SATU MARE SA, astfel: 
1. Uzina de apă nr. I,  Mărtineşti Satu Mare care aprovizionează mun. Satu Mare respectiv comunele Păuleşti, Lazuri, Dorolţ, Micula, Culciu, Vetiș, Odoreu.
2. Uzina de apă Doba –Carei, care aprovizionează localităţile  mun.Carei, com Doba, com Berveni, com.Urziceni, com. Moftin.
3. Uzina de apă Negreşti Oaş care aprovizionează oraşul Negreşti Oaş.
Populaţia deservită de aceste uzine este de 183.358 locuitori.Sunt înregistrate şi autorizate 59 sisteme mici de aprovizionare cu apă  potabilă, populaţia deservită fiind de 93.800 locuitori. 
În activităţiile specifice din cadrul birourilor în care activează personal sanitar de specialitate – igienă se va considera o prioritate derularea de acţiuni de evaluare, îndrumare şi educaţie pentru sănătate în toate situaţiile în care se utilizează surse de apă necorespunzătoare, solicitând administraţiilor publice locale implicarea în vederea soluţionării acestor probleme prin proiecte locale de îmbunătăţire a calităţii apei distribuite populaţiei.În cadrul activităţii specifice de monitorizare a uzinelor de apă s-au recomandat următoarele:
1. dozarea zilnică a necesarului de substanțe coagulante (sulfat de aluminiu) şi adaosul necesar de var pentru faza de tratare, decantare cu coagulare în cazul Uzinei de apă Negrești Oaș  cu sursa de suprafață din Râul Tur, Valea Albă şi Valea Rea.
 2. verificarea zilnică  a valorii clorului rezidual la ieșirea din uzinele şi instalațiile centrale de apă în vederea încadrării în limitele admise prevăzute de Legea 458/2002.DSP menţionează că în anul 2022 nu au fost înregistrate epidemii hidrice în judeţul Satu Mare.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii