gotec

Moto. Sătmărenii Emanuel Gyenes și Szilveszter Marton participă la ISDE 2015

În perioada 7 – 12 septembrie are loc ediția cu numarul 90 a celui mai vechi eveniment motociclist din calendarul FIM, Internațional Six Days Enduro (ISDE) ce se va desfășura în Slovacia la Kosice.
La acest concurs va fi prezentă și echipa României formată din 6 motocicliști, doi dintre ei fiind sătmărenii Emanuel Gyenes și Szilveszter Marton. Alături de ei pentru România vor concura Alexandru Garbacea, Andrei Boțoacă, Ștefan Muntean și Raduta Julian.
Prima ediție s-a desfășurat în anul 1913 în Anglia, la Carlisle, inițial s-a numit (ISDT) International Six Days Trial și în timp a devenit unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul FIM. Evenimentul s-a desfășurat anual cu excepția întreruperilor cauzate de cele două războaie mondiale, locațiile fiind alese în diverse zone din întreaga lume.
Primele evenimente au fost gândite să fie ca un test de îndemânare și fiabilitate pentru piloți și motocicletele lor. Cursele se desfășurau pe drumurile din acea epocă, multe din ele erau adevărate experiențe off road.În anul 1981 FIM a decis să actualizeze numele adaugând conceptul de Enduro. Acest concept propus de americani și popularizat de producătorii de motociclete a imprimat competiției o direcție asociată modelelor de motocross si cross country. Până în 1973 concursul s-a desfașurat doar în Europa, din acest an competiția și-a început călătoria în întreaga lume oferind imagini din spectacolul ei și pasionaților de motociclism din Statele Unite ale Americii, Australia, Brazilia, Noua Zeelandă, Chile, Mexic și Argentina.
Evenimentul atrage echipe naționale din peste 32 de țări. În lunga sa istoria regulile si condițiile s-au modificat ținând cont de evoluțiile din acest sport dar rămâne în continuare un test suprem atât pentru rideri cât și pentru motocicletele lor.
În cele șase zile de concurs fiecare rider se luptă pe o distanță de mai bine de 2000 Km cu rigorile impuse de timpii de traseu și restricțiile impuse de intervențiile mecanice pe care are obligația să le efectueze personal fără ajutor extern.
ISDE este o competiție cu peste 500 de rideri insoțiți de asistenți și mii de spectatori. Denumită în continuare “Jocurile Olimpice de Motociclism” ISDE oferă trofee pentru cei mai buni patru rideri, echipelor naționale formate din șase rideri, juniorilor pe națiuni, cluburilor pe națiuni cu echipe de trei rideri, echipelor de femei cu trei rideri si echipelor de fabrică cu trei rideri. Aurul, argintul și bronzul sunt acordate individual.




Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii