Eduard Novák, la Satu Mare: ”Trebuie să regândim altfel sportul românesc”

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, s-a aflat astăzi în vizită de lucru la Satu Mare. 

Scopul vizitei ministrului a fost de a se informa cu privire la problemele din sportul sătmărean, dar şi pentru a culege sugestii şi propuneri pentru strategia pentru sport la nivel naţional. De altfel, această activitate în teritoriu a început în ianuarie, pentru a identifica şi analiza, din toate punctele de vedere, sportul românesc.

Pe parcursul zilei, ministrul împreună cu prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás, și primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, au avut o întâlnire cu antrenori, sportivi, reprezentanți ai cluburilor sportive din județ, ai federațiilor sportive, ai Liceului cu Program Sportiv Satu Mare și ai Direcției Județene pentru Sport și Tineret Satu Mare, respectiv antreprenori care susțin mediul sportiv sătmărean.

Ulterior, Eduard Novak împreună cu oficialitățile locale a vizitat Hotelul Sport, Sala de  Scrimă, Taberele Școlare și Baza Sportivă Dinamo, iar în cadrul conferinței de presă a prezentat cele mai importante puncte din Strategia Națională pentru Sport, axată pe trei piloni – sport/activitate fizică zilnică în școli, creșterea la 30% a populației care practică sportul de masă și rezultate mai bune în sportul de  performanță. 

”Trebuie să regândim altfel sportul românesc. Dacă nu recunoaștem problemele, nu vom putea să rezolvăm nimic. Avem nevoie de o strategie comună, bazată pe realitate, o strategie care să fie puternic susținută printr-un parteneriat interministerial, astfel încât să acționăm toți în aceeași direcție”, a declarat ministrul tineretului și sportului, Carol-Eduard Novák. 

Alte priorități ale Ministerului Tineretului și Sportului sunt reprezentate de finalizarea descentralizării instituțiilor din domeniul sportului și tineretului și fundamentarea unei noi legi a sportului. Direcțiile județene pentru sport și tineret și taberele școlare ar urma să se subordoneze consiliilor județene, iar cluburile sportive autorităților locale, ceea ce ar permite politici locale coerente în aceste domenii și o mai bună finanțare.

”Dacă reuşeşte să ducă la bun sfârşit această strategie şi să o implementeze va fi un moment de referinţă pentru sportul românesc. Pentru a sprijini sportul, Primăria Municipiului Satu Mare va continua să investească în modernizarea bazelor sportive, în susținerea sportivilor de performanță, a sportului școlar și a celui de masă”, a declarat primarul municipiului Kereskényi Gábor. 

Ministrul a menţionat că se vor organiza tabere pentru copii în timpul vacanţelor, pe durata unei săptămâni, în diferite sporturi. În această iarnă se va începe un program-pilot în reşedinţele de judeţ, cu patinaj sau înot, prin DJTS-uri, în colaborare cu consiliile locale, cu implicarea cluburilor private și a antrenorilor.

"Unde nu există aceste oportunităţi, vom găsi alte sporturi. În primăvară, o să avem trei săptămâni de vacanţă, iar vara, mai multe tabere”, a precizat ministrul.

De asemenea, începând de anul viitor, din luna ianuarie, vor începe proiecte speciale - Liga de aur - pentru sportivii de performanţă prin care cei mai buni sportivi, de la zece federații olimpice, vor beneficia de cele mai bune condiţii de antrenament şi pregătire pentru Jocurile Olimpice din 2024.

Ministrul a mai precizat că începând de anul viitor, academiile de fotbal pentru copii vor primi finanţare de la MTS, prin Federaţia Română de Fotbal.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii