Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Exercițiu. Acțiune româno-ungară de salvare a trei persoane căzute în lacuri îngheţate (foto)

În baza planului de relaţii internaţionale, activităţi bilaterale, precum şi a programului de implementare
a proiectului transfrontalier „START – Strenghtening cross border and inter-sectorial operability”, în luna februarie, în Ungaria, urma să se desfăşoare un exerciţiu având ca temă Intervenţia comună a echipelor româno-ungare în acţiuni de salvare a persoanelor din lacuri îngheţate.
Avându-se în vedere încălzirea bruscă a vremii, leader-ul proiectului, în colaborare cu partenerii din Ungaria, a propus schimbarea locaţiei, respectiv lacul Bodi din judeţul Maramureş.
La această activitate, desfăşurată în data de 26 februarie a.c.,au participat :
- un ofiţer şi opt subofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare;
- un ofiţer şi trei subofiţeri din cadrul Direcţiei de Catastrofe Szabolcs - Szatmar – Bereg;
- Echipe de la Crucea Roşie din Ungaria;
- Echipe de salvare din cadrul Asociaţiei de Salvări Speciale „MULTISALVA” –Leader de proiect;
- Echipe de salvare de la Asociaţia „SONAR” din Ungaria.
Exerciţiul a fost condus de către ofiţerul desemnat din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare - Lt.col. Constantin Ganea.
Scenariul exerciţiului a presupus salvarea a trei victime care, în urma spargerii gheţii, au căzut în apă.
La sosirea echipelor de salvare, doar două victime se aflau în poziţie de imersie, acestea ţinându-se de gheaţa din jurul lor, iar cea de-a treia era scufundată.
De urgenţă, au fost constituite două echipe mixte româno-maghiare (cu câte doi salvatori din partea română şi un salvator din partea maghiară), care au acţionat cu o barcă gonflabilă şi o targă plutitoare.
Pentru acţiunile de căutare a celei de-a treia victime, s-a constituit o echipă de scafandri din cadrul Asociaţiei de Salvări Speciale „MULTISALVA”, care au recuperat corpul acesteia.
Activitatea a avut un pronunţat caracter practic-aplicativ, prin care s-au urmărit, dobândirea cunoştinţelor referitoare la acţiunile de căutare – salvare din medii ostile; exersarea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi abilităţilor pentru intervenţie, în circumstanţe reale; sporirea şi dezvoltarea capabilităţilor de cooperare şi relaţionare dintre participanţi – interoperabilitatea structurilor, cât şi aplicarea la scară extinsă a lecţiilor învăţate.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energykardioclubnoiembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii