Osâmbritu’ în Țara Oașului sâmbătă, pe dealul Abrăneşti

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, începând cu ora 12:00, pe strada Rozelor de pe dealul Abrăneşti, va avea loc cea de-a patra ediție a evenimentului Coborâtu’ oilor de la munte. Osâmbritu’ în Țara Oașului - Târg expozițional de oi.  

Toamna, în preajma Sâmedrului, când vremea se răceşte, păcurarii coboară oile de la munte înspre sat, pregătindu-se de iernat. Astfel, acest moment reprezintă despărțirea oilor din turmă, un prilej de bucurie, de reîntâlnire cu familia şi comunitatea. 
În cultura populară este cunoscută zicala: „La Sângeorz bat cânii, la Sâmedru se bat stăpânii”, care face referire la formarea turmelor de oi, urcarea la pășunat și încăierarea câinilor pentru că încă nu se cunosc, respectiv, la altercațiile stăpânilor dacă nu se respectă învoiala de la Sângeorz. 
Program Osâmbritu’ în Țara Oașului:
- Ora 11.00 – primirea invitațiilor 
- Ora 12.30 – deschiderea oficială
- Ora 13.30 – program artistic
Acest eveniment a fost iniţiat de crescătorul de ovine Berinde Ştefan, cunoscut în zonă sub numele de Ştefanu Bodii, şi este organizat de acesta în colaborare cu Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine  și Caprine „Pro Ovis” Maramureș și în colaborare cu  Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaş, Consiliul Județean Satu Mare, Casa Orăşenească de Cultură, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Negrești-Oaș.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii