Premieră națională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. În timpul procedurii, funcția plămânului a fost preluată de ECMO

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În premieră națională, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor a fost efectuat tratamentul unui pacient cu stenoze coronariene multiple, prin angioplastia cu suport ECMO (oxigenare prin membrană extracorporeală). 

Pacientul de 66 de ani, din județul Bihor, a fost diagnosticat cu boala coronariană multivasculară, cu leziuni pe aproape fiecare vas coronarian, indicația pentru acest diagnostic fiind bypass-ul coronarian. Pacientul prezenta însă și patologii respiratorii, datorită cărora riscul anestezic și operator era foarte mare, operația prezentând un risc ridicat de deces.
Așadar, s-a decis revascularizarea coronariană prin proceduri intervenționale cu suport ECMO. În premieră națională, s-a efectuat angioplastia cu ajutorul tehnicii extracorporeale de acordare a unui suport cardiac și respirator pacientului. Tehnica îi permite aparatului să preia temporar funcția inimii și a plămânilor, realizându-se extragerea temporară a sângelui din organism pentru a permite oxigenarea artificială. Iar pacientului nu i se mai face anestezie generală, acesta fiind conștient pe tot parcursul procedurii.
Înainte de a începe intervenția, a fost montat aparatul de oxigenare cu membrană extracorporeală, fiind pregătit să preia funcția inimii. Pacientului i s-a făcut anestezie locală, iar apoi i-au fost montate canule pe vene și pe artere, pe partea stângă, permițând circulația extracorporeală. Pe partea dreaptă, chirurgii au dilatat vasele coronariene și i-au montat pacientului 6 stenturi. A urmat verificarea dilatării vaselor prin intermediul ultrasonografiei intravasculare. Următoarea etapă a intervenției a constat în scoaterea canulelor, întreruperea aparatului de circulație extracorporeală și închiderea vaselor. 
Intervenția a avut loc în data de 21.06.2023 și a durat 3 ore. A fost o procedură deosebit de complexă de revascularizare, care datorită profesionalismului echipei intervenționale și a aparaturii utilizate, a decurs optim, fără incidente, obținându-se revasularizarea completă. Pacientul a avut o evoluție favorabilă, fiind deja externat.
Pentru a realiza această procedură a fost nevoie de o abordare multidisciplinară și o colaborare strânsă între secțiile din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor: Secția Clinică Chirurgie Cardiovasculară, Chirurgie Vasculară și  Chirurgie Toracică - Dr. Erno Jerzicska, Dr. George Popescu, Secția Clinică Cardiologie I (Compartiment Cardiologie Intervențională) - Dr. Virgil Popa, Dr. Mihnea Nichita, Dr. Meșter Andras, UPU-SMURD – Dr. Zsolt Beres și Secția Clinică ATI I – Dr. Yvonne Pop.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii