davis banner

SamCivica și voluntarii au făcut curat pe malul Someșului. Zeci de saci plini cu deșeuri, adunați din zona centrală

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Asociația SamCivica a dat startul unei noi acțiuni de mediu. Împreună cu voluntarii care au răspuns apelului lansat pe rețelele de socializare, membrii SamCivica au ecologizat malul drept al Someșului, între cele trei poduri.

Peste 40 de saci de gunoaie, multe dintre ele chiar din zona centrală a orașului, au fost strânse în urma acțiunii de astăzi. Alături de SamCivica au fost și tinerii de la Fundația FARA. 

Sâmbătă dimineața, membrii SamCivica dar și voluntarii sătmăreni și-au pus mănușile și au pornit la curățarea deșeurilor aruncate pe malul drept al Someșului, între cele trei poduri, Podul de Fier, Podul Decebal și Podul Golescu. 

Acțiunea a vizat nu doar ecologizarea zonei, ci și atragerea atenției sătmărenilor cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și necesitatea păstrării curățeniei în zonele verzi. 

“Când vorbim despre gunoaiele aruncate necorespunzător, trebuie să fim conștienți că nu este doar o chestiune de imagine. Aici nu vorbim doar de faptul că ele fac ca orașul nostru să arate mai urât, mai murdar. Deșeurile lăsate la întâmplare, sau chiar intenționat aruncate pe spațiile verzi, dăunează mediului, afectează plantele, animalele și afectează inclusiv sănătatea noastră. Am dorit ca prin acțiunea de astăzi să curățăm una dintre zonele tranzitate adesea de sătmăreni, dar am vrut și să dăm un semnal, un exemplu pentru concitadinii noștri, în speranța că malurile Someșului vor rămâne curate. Sub sloganul “Nu este gunoiul meu, dar e planeta mea”, vrem să le arătăm sătmărenilor că un mediu curat depinde de fiecare dintre noi, nu doar de acțiunile noastre colective, ci și de deciziile noastre individuale. Ține și de noi ca să acționăm și să reacționăm atunci când vedem că mediul înconjurător ajunge să fie sufocat de gunoaie și sperăm că tot mai mulți tineri ni se vor alătura în campaniile viitoare de protejare a naturii”, a precizat Mihai Marcocean, secretarul general al Asociației SamCivica.

În urma acțiunii derulate astăzi membrii SamCivica și voluntarii au reușit să strângă peste 40 de  saci de deșeuri, în mare parte obiecte de plastic, multe dintre ele PET-uri aruncate la întâmplare pe malul Someșului, dar și obiecte vestimentare, resturi menajere și ambalaje alimentare. 

Împreună cu prevenirea apariției deșeurilor, depozitarea corectă și reciclare sunt marile provocări la care trebuie, ca societate,  să găsim soluții. La fel de important este și să conștientizăm că acțiunile fiecăruia dintre noi pot duce la un mediu înconjurător mai curat. 

 

Echipa SamCivica dorește să mulțumească tuturor voluntarilor care au decis să își doneze timpul acțiunii de astăzi. Mulțumiri speciale tinerilor de la Fundația FARA care ni s-au alăturat în număr mare, au fost deosebit de harnici și conștiincioși. Le datorăm mult din curățenia care s-a făcut pe malul drept al Someșului. 

 

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii