Începe Postul Nașterii Domnului. Zilele cu dezlegare la pește, ulei și vin

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante din an, cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului începe luni și durează 40 de zile.

Postul Crăciunului, unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă Română, va fi în acest an în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie. Lăsata Secului va fi duminică, 14 noiembrie.

În cele 40 de zile ale postului de Crăciun, enoriașii nu trebuie să consume, carne, brânză și ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

În Postul Crăciunului 2021 sunt 16 zile cu dezlegare la pește.

nasterea domnului

În comparație cu postul Paștelui, Postul Crăciunului nu este atât de strict, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.

Astfel, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește, dar dacă sunt zile de sâmbătă sau duminică în perioada 20-24 acestea nu au dezlegare la pește, ci doar la untdelemn si vin.

În plus, dacă în zilele de luni, miercuri sau vineri, este sărbătoare cu cruce neagră, atunci credincioșii pot consuma ulei și vin. Și în zilele de sărbătoare marcate în calendar cu cruce roșie va fi dezlegare la pește.

Conform tradiției din bătrâni, în funcție de vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara.

Astfel, dacă este vreme liniștită, se anunță o primăvară cu multe ploi.

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii