Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 14 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 212

Warning: preg_replace(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 4 in /home/smnews/public_html/components/com_k2/views/item/view.html.php on line 213

Trei noi trasee turistice în zona montană a Țării Oașului

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Proiecte noi încep să prindă contur prin parteneriatele dintre Consiliul Județean Satu Mare-Serviciul Public Județean Salvamont și primăriile din zona montană a județului Satu Mare.

Colaborarea cu primăria Certeze va deschide, pentru început, în beneficiul turismului  montan sătmărean și cel al comunității locale, două zone noimai puțin cunoscute din Munții Oașului și cei ai Gutâiului.

Este vorba despre trei trasee turistice, primul cu plecare din Pasul Huta către Poiana Trip, care oferă o perspectivă unică asupra muntilor Gutâi și asupra Țării Oașului, el practic constituind primul sector din traseul de creastă a Munților Oaș, un proiect care se va întinde pe durata a cel puțin doi ani. Al doilea traseu va fi un circuit mai tehnic, conceput în jurul celor doi pereți de andezit din versantul Grohotu, care impresionează prin forme și dimensiuni, și care vor permite, după lucrări ample de securizare, deschiderea unui poligon de escaladă și a mai multor trasee de via ferrata de grad mare. Micul platou belvedere de deasupra peretelui mare cu orientare sud-vestică, oferă un punct de meditație și contemplare  care va rămâne intipărit veșnic, în inima drumețului  iubitor de munte! 

Circuitul continuă prin atingerea micului varf Grohotu după care ieșim pe un platou deschis cu vedere către Pasul Huta și linia de creastă până către Muntele Mic-Mike. De aici, circuitul se închide coborând prin pădurea de fag și câteva poieni până la marginea Certezelui, de unde începuserăm incursiunea. Al treilea traseu este unul de legătură, care va facilita coborârea de pe vârful Buian până pe Platoul Buian, pe o altă rută decât cea amenajată și intrată în circuitul turistic anul acesta având marcajul Punct Albastru (Certeze-Vf. Buian), astfel  realizându-se un circuit frumos, dinamic, de cunoaștere a zonei Buian.

Evident, perspectivele sunt mult mai largi pe termen lung, iar ofertele cu care natura a înzestrat Certezele sunt generoase, așteaptând doar să fie puse în valoare. Asemenea proiectului Batarci, în care primăria s-a implicat facilitând înființarea primei baze de salvare montană din județul Satu Mare, primăria Certeze susține și ea deschiderea unei baze Salvamont la Certeze prin aceasta creând condiții și facilități  deosebite de muncă pentru salvamontiștii implicați în implementarea și dezvoltarea turismului montan.

În consecință SPJ Salvamont a demarat primele etape pentru amenajarea viitoarelor trasee turistice care vor deschide noi oportunități  pentru montaniarzi, pentru pensiunile din zonă și pentru generațiile tinere care ușor, ușor ,descoperă bucuria mișcării în natură! 

1 comentariu

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii