Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

La Negrești Oaș va avea loc dezvelirea statuii artistului fotograf Ioniță G. Andron

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Negrești- Oaș, Muzeul Județean Satu Mare și Casa Orășenească de Cultură Negrești- Oaș, organizează luni, 15 ianuarie, la Negrești- Oaș o serie de manifestări culturale dedicate Zilei Culturii Naționale,
în cadrul căreia va avea loc și dezvelirea statuii artistului fotograf Ioniță G. Andron.
Ioniță G. Andron s-a născut în data de apriie 1917 în localitatea Racșa din Țara Oașului. A început să realizeze fotografii începând din anul 1934 cu aparatul de fotografia Voigtländer Bessa pe film lat primit de la tatăl său, la început cu colegii de liceu, cu familia, în excursii și la vânătoare, apoi tot mai multe cu țăranii din Racșa și alte sate oșenești.
Profundul atașament pentru satul natal și Țara Oașului și conștientizarea faptului că, acești țărani perpetuează un mod de viață cu rădăcini multiseculare, dar și pasiunea pentru fotografie, au fost motivațiile care l-au determinat pe Ioniță G. Andron să documenteze pe pelicula fotografică realitățile vieții oșenilor.
Fotografiile sale au o valoare deopotrivă documentară și artistică, deși nu a avut studii în domeniul artelor vizuale, a avut un talent artistic remarcat și apreciat de reputați critici de artă, precum Petru Comarnescu, care afirma că este poate cel mai mare fotograf român.
Programul zilei de 15 ianuarie, Negrești Oaș:
ora 09:00-16:00 Expoziție de carte și concurs la Biblioteca Orășenească
ora 12:00 Depuneri de jerbe și flori la bustul poetului național, Mihai Eminescu
Inaugurarea statuii lui Ioniță G. Andron
Ora 13:00 – Masă rotundă și prezentarea lucrării „Ioniță G. Andron: Schiță biografică, articole, interviuri, evocări, fotografii” la Galeriile de Artă „Dr. Mihai Pop”
Ora 09:00- 15:00 – expoziții: Ioniță G. Andron și „Versus, dar împreună” la Muzeul Țării Oașului și Galeriile de Artă „Dr. Mihai Pop”

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card