davis banner

Preotul dr. Vasile Lucaciu, comemorat la casa memorială din comuna Apa

Împlinirea a 166 de ani de la naşterea preotului dr. Vasile Lucaciu a fost marcată azi, 21 ianuarie 2018, la casa memorială din comuna Apa.
Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a participat la manifestările dedicate comemorării marelui patriot Vasile Lucaciu.
Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național după care a fost oficiată ceremonia religioasă la finalul căreia a avut loc sfințirea și înălțarea Drapelului României pe catargul donat de Asociația Civică Tempora.
“ Se spune că simbolistic un catarg realizează legătura dintre cer și pământ, un catarg cu drapelul țării noastre leagă România de jos cu România de sus, ne leagă cu strămoșii noștri a căror exemplu trebuie să-l urmăm, iar unul din aceștia e Vasile Lucaciu. În vremurile pe care le trăim trebuie să fim cu toții ca Avram Iancu dar să ne manifestăm ca Vasile Lucaciu pentru că războaiele nu se mai duc cu arma ci cu diplomația sau economic. În zilele noastre sunt mult mai utile mijloacele pe care le-a folosit Vasile Lucaciu. Îi felicit pe cei de la Asociația Tempora pentru ridicarea acestui simbol. Fiind an de centenar cred că ar trebui să continuăm să ridicăm asemenea simboluri în tot județul Satu Mare” a spus prefectul Darius Filip.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane la bustul marelui patriot Vasile Lucaciu.
De asemenea, cu acest prilej a avut loc și lansarea cărții Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană “ Eroii Neamului”, volum îngrijit de Voicu Șichet şi apărut la Editura Academiei Române în 2017 și prezentarea cărții Luptând pe două fronturi. Memorandistul Vasile Lucaciu, de Dr. Simion Retegan, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române din Cluj Napoca.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii