Filosoful Mihai Şora a împlinit vârsta de 102 ani

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mihai Şora împlineşte astăzi vârsta de 102 ani. Este un participant obişnuit al protestelor din Piaţa Victoriei, omul căruia protestatarii i-au declarat că îl iubesc printre ropote de aplauze.

Filosoful a fost recompensat la începutul lunii octombrie, la Bruxelles, cu titlul „Cetăţeanul European 2018”, decernat pentru rolul său activ în societate şi pentru apărarea valorilor europene.

Presa franceză scria în vara acestui an că Mihai Şora a devenit în câteva luni „portavocea mobilizării societăţii civile" împotriva „abaterilor“ guvernării din România. Cu pălărie neagră, haine sobre, el luptă alături de mulţimea care acuză puterea din România că vrea să pună lacăt justiţiei. Politicos, se înclină de fiecare dată când un manifestant vine să-i strângă mâna, scria AFP.

Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în Ianova, Comitatul Timiș, fostul Imperiu Austro-Ungar. A studiat filosofia la Universitatea din București (1934 – 1938) și și-a dat doctoratul la Grenoble, în 1940, cu o teză despre opera lui Blaise Pascal.

După Revoluția din decembrie 1989, Mihai Șora a fost ministrul Învățământului în primul guvern democratic provizoriu, Din octombrie 2012, el devine membru de onoare al Academiei Române. Este membru fondator al Grupului de Dialog Social (GDS), al Alianței Civice (AC) și al Societății Române de Fenomenologie.

A obținut premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru „Sarea pământului”, și în 1998, pentru „Firul ierbii”. Este cetățean de onoare al municipiului București și în 2016 i s-a acordat Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler.

sursa: forbes.ro

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii