Monumentul Limbii Române, în limbile maghiară și germană

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local de azi l-a reprezentat
”Amplasarea monumentului “Statuia Limbii Române” în Parcul Libertăţii din municipiul Satu Mare”.

Consilierul local Szocs Peter a ținut să prezinte executivului propunerea grupului UDMR, și anume amplasarea monumentului pe Bulevardul Vasile Lucaciu, în parcul dintre Piața Romană și Catedrala Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”, argumentând că astfel Statuia Limbii Române s-ar alinia cu celelalte monumente dedicate românismului, precum Catargul, Catedrala Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” și Lupoaica.

Mai mult, reprezentanții UDMR au venit și cu propunerea de a inscripționa monumentul în limbile maghiară și germană, subliniind că nu este important ce se va scrie pe monument: poezie maghiară sau versuri din Eminescu, doar să fie traduse și în limbile maghiară și germană.

În schimbul voturilor la acest proiect de hotărâre (oferite, în cele din urmă), consilierii UDMR au cerut anticipat să li se aprobe să ridice în curând un bust al fostului conte Istvan Szechenyi. (n. 21 septembrie 1791, Viena - d. 8 aprilie 1860), politician, scriitor, polihistor, economist, ministru al Transporturilor (în timpul guvernului Batthyány), care a fost numit de Lajos Kossuth „cel mai mare ungur”, unul dintre cei mai importanți reformiști maghiari. Prin ideile, activitatea și influența sa a fost creatorul noii Ungarii moderne. Este unul dintre cele mai distincte și importanțe personaje ale politicii maghiare, deoarece a reformat economia, transportul, politica externă și sportul maghiar. Numeroase instituții au fost fondate de el și poartă numele acestuia. De numele lui se leagă construcția primului pod numit Lanchid (podul cu lanțuri), ce leagă peste Dunăre cetatea Budei cu orașul Pesta. Este fondatorul Academiei Maghiare de Științe, fiind și principalul donator de fonduri pentru crearea acestei instituții.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii