Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Muzeul Județean se îmbogățește cu 100.000 de clişee fotografice ale lui Ioniţă G. Andron

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Muzeul Județean are potențial și ar putea fi clasat între muzeele naționale, a declarat directorul
executiv al Muzeului, Felician Pop, azi, în cadrul prezentării bilanțului de activitate pe anul 2015.

De asemenea, Muzeul Județean va achiziționa 100.000 de clişee fotografice ale lui Ioniţă G. Andron contra sumei de 69.000 de euro. De asemenea, urmează să-i ridice lui Ioniţă G. Andron şi un bust în Ţara Oaşului.

”Muzeul Județean nu este acreditat nici ca muzeu judeţean. Studiindu-se dosarul pe care l-am prezentat pentru acreditare, ni s-a sugerat că potenţialul muzeului nostru ar putea să îl claseze între muzeele naţionale. Ar fi pentru noi nu doar un prestigiu, ca Satu Mare să aibă un muzeu naţional, dar şi ca posibilitate de accesare a unor fonduri şi susţinere din partea Ministerului Culturii. Acesta este un obiectiv pe care dorim să-l îndeplinim”, a spus Felician Pop.

De asemenea, principalele obiective realizate de conducerea Muzeului Județean Satu Mare în anul 2015 le-au reprezentat reparaţiile la clădirea Muzeului de Artă și la clădirea sediului Muzeului Judeţean Satu.

Totodată, în anul 2015 au fost realizate proiecte de cercetare internaţională în colaborare cu: Universitatea din Koln, Universitatea din Londra, Universitatea Naţională din Ujgorod, Muzeul Arhitecturii şi Civilizaţiei Tradiţionale din Ujgorod; Publicaţii (anuare, cataloage): Volumele Satu Mare. Studii şi comunicări; 3 broşuri de popularizare a tezaurelor sătmărene; 7 ghiduri culturale și 9 publicaţii ştiinţifice; reconstrucţia site-ului web al muzeului: www.muzeusm.ro, precum și amenajare şi deschiderea Casei tradiţionale din Certeze.

În anul 2015 au avut loc o serie de expoziții de anvergură naţională şi internaţională: Egiptul faraonilor; De la fir la costum; Realizarea de săpături arheologice sistematice la următoarele obiective: cercetare sit arheologic Halmeu Vama; necropola eneolitică de la Urziceni; cercetarea sitului arheologic de la Tăşnad; lucrări de restaurarea la statuia dr. Vasile Lucaciu.

Printre obiectivele propuse pentru acest an se numără: Finalizarea lucrărilor de modernizare la Muzeul de Artă; Reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie (reparaţii depozite, birouri etc.); Întocmirea de proiecte pentru reabilitarea muzeelor de la Turț, Bogdand , Petrești şi Chilia; Reabilitarea Atelierului Memorial Aurel Popp; Reabilitarea Atelierului Paul Erdos; Achiziţionare de teren la Medieşu Aurit în scopul extinderii parcului arheologic (4 ha); Finalizarea reconstrucţiei unei gospodării tradiționale la Muzeul din Măriuş; Amenajarea şi organizarea Muzeului în aer liber din Măriuş; Construirea Bisericii de lemn din Soconzel; Reparaţii curente la spaţiul în care funcţionează Laboratorul de restaurare şi la obiectivele muzeale din judeţ; Sporirea securității obiectivelor muzeale; Dotarea cu mobilier şi echipamente de specialitate; Realizarea machetei Cetății medievale a Sătmarului; Punerea în valoare a cetăților ascunse de la Boinești, Tămășeni, Gherța, Crucișor; Organizarea Festivalului Etnografic „Mărțișorul”, Biserica Albă 6 martie 2016; Realizare de venituri proprii. Săpături de salvare la investiţii naţionale, lucrări de restaurare bunuri muzeale; Săpături arheologice la: Medieşu Aurit, Supur şi Carei-Bobald (proiecte de finaţare, derulare săpătură împreună cu elevi, raportare); Realizarea unor expoziţii temporare în colaborarea cu Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti, Muzeul Astra din Sibiu, Muzeul de Istorie Zalău, Muzeul Etnografic din Baia Mare, Muzeul Etnografic Cluj Napoca; Proiecte de cercetare internaţională; Reluarea colaborărilor cu instituţiile muzeale de prestigiu din ţară şi străinătate; Achiziţii de bunuri culturale – finalizarea achiziţiei colecţiei I.G. Andron şi achiziţia colecţiei dr. Ioan Godea.Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii