Polițistă de frontieră din Satu Mare, condamnată la doi ani și 10 luni de închisoare pentru complicitate la fals intelectual și informatic și luare de mită

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Curtea de Apel Oradea a admis, marți, acordul de recunoaștere a vinovăției pe care o fostă polițistă de frontieră din Satu Mare l-a încheiat cu procurorii și a dispus condamnarea acesteia la doi ani și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la fals intelectual și informatic și luare de mită. 

Judecătorii au dispus confiscarea atât a banilor primiți ca șpagă de către Raluca Maria Pop (100 lire sterline, 150 euro, 25 lei şi 200 euro), cât și a 11.500 de euro găsiți acasă la aceasta de către anchetatori și a sumei de 92.000 de lei, contravaloarea unor terenuri cumpărate de aceasta. Magistrații au considerat că „între bunuri şi veniturile licite obţinute de inculpată şi membrii familiei acesteia există o disproporţie vădită, ceea ce duce la concluzia că acestea provin din comiterea unor fapte de natură penale similare celor sub acuzaţia căreia inculpata a fost trimisă în judecată şi pentru care a fost condamnată”.
 
Cercetările în acest caz au început în decembrie 2020, când polițiștii DGA Satu Mare au aflat că mai multe persoane care au intrat în țară prin vama Petea, venind din zone roșii sau galbene COVID-19, le-ar fi dat bani polițiștilor de frontieră pentru a consemna în acte alte țări de plecare, pentru a nu fi puși în carantină sau izolare.
 
Ancheta care a urmat a dus la descoperirea faptului că, în lunile august și septembrie 2021, Raluca Maria Pop, în calitate de agent de Poliție de Frontieră în Petea, a luat de la investigatori sub acoperire și de la un șofer de camion suma totală de 420 de euro. În schimbul banilor, le-a permis acestora să intre în ţară, fără a fi supuşi măsurilor de carantinare în lipsa unui vaccin sau a unui test PCR valabil.
 
Polițista de frontieră a mai fost acuzată că, tot în august 2021, i-a dat buletinul său, al soțului ei și pe cele ale altor opt persoane – documente primite prin whatsapp – unui funcționar de la Centrul de Vaccinare Petea, pentru a le fi generate adeverinţa de vaccinare şi certificatul de vaccinare COVID-19.
 
Femeia a fost arestată pe 24 septembrie 2021, iar din luna următoare a stat, până în ianuarie 2022, în arest la domiciliu. Ulterior, în primăvara acestui an, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii sătmăreni, respins însă de prima instanță pe motiv că pedeapsa propusă ar fi „nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracțiunilor”.
 
În schimb, Curtea de Apel Oradea a admis înțelegerea, arătând că „supunerea acesteia la un proces îndelungat, măsurile preventive dispuse în cauză, (…) pierderea locului de muncă (…) sunt de natură să o determine pe inculpată că realizeze care sunt urmările faptei sale”. Curtea a condamnat-o pe Raluca Maria Pop la doi ani și 10 luni de închisoare și 90 de zile de muncă în folosul comunității, plus confiscarea unor sume de bani.
 
sursa: bihon.ro

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii