Exercițiu | Intervenție complexă a pompierilor sătmăreni pe podul în construcție din municipiul Satu Mare. O mașină a căzut de pe pod

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru gestionarea situațiilor de urgență produse de un accident rutier.  Scenariul pentru exercițiul de intervenție în cazul unui accident complex desfăşurat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare s-a derulat astfel:

Joi, 22 februarie la orele 11:30, Dispeceratul ISU Satu Mare a fost anunţat despre producerea unui accident rutier pe podul aflat în construcţie din municipiul Satu Mare, în urma căruia autoturismul implicat a sărit de pe pod, căzând la baza podului, într-o zonă greu accesibilă.

Din primele informații, în interiorul autoturismuluise aflau patru ocupanți, dintre care trei persoane s-au autoevacuat, iar una rămânând încarcerată și căzând în gol cu automobilul.

La locul indicat s-au deplasat 16 cadre militare ale Detaşamentului de Pompieri Satu Mare, cu o autospecială de primă intervenție pentru lucrul cu apă de înaltă presiune și hidroperforare, o autospecială destinată intervențiilor pentru descarcerare, o autospecială de salvare la înălțime, o ambulanţă SMURD și echipajul de Terapie Intensivă Mobilă de la nivelul județului.

Pompierii au început simultan acţiunile de salvare a celor trei persoane, executând operaţiunile în ordinea în care să asigure cât mai multe şanse victimelor. În acelaşi timp, un alt echipaj s-a ocupat cu descarcerarea ocupantului maşinii căzută la baza podului, în urma impactului. 

După ce a fost descarcerată victima din autoturism, aceasta a fost ridicată la nivelul ambulanțelor situate pe pod, cu ajutorul autoscării. 

Problemele urmărite de conducerea ISU Satu Mare:

  • însuşirea teoretică și practică a concepției de acțiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării exerciţiului, avându-se în vedere datele culese de pe teren şi antrenarea întregului personal al subunității în executarea atribuţiunilor ce le revin pe timpul unei eventuale intervenţii la obiectivul propus;
  • organizarea şi verificarea funcţionării sistemului de comunicaţii între garda de intervenţie şi dispeceratul inspectoratului;
  • verificarea capacităţii operaţionale a subunităţii şi a măsurilor de asigurare logistică a acţiunilor de intervenţie;
  • actualizarea şi perfecţionarea concepţiei de intervenţie în funcţie de modificările intervenite în obiectiv.

În acest execițiu au fost angrenați și trei voluntari ISU Satu Mare care au ”jucat” rolul de victime și au respectat scenariul în dinamică, până la cel mai mic detaliu, astfel încât acesta să reflecte realitatea unei situații de urgență cu care pompierii se pot confrunta în orice moment. 

Exercițiul a fost coordonat și evaluat de comanda unității, totodată prefectul județului Satu Mare, domnul Radu Roca, a fost prezent, în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii