Lucrările la sediul Judecătoriei Carei, aproape de finalizare. Urmează să intre în reparații capitale și Judecătoria Negrești-Oaș

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Lucrările la sediul Judecătoriei Carei se apropie de finalizare. Termenul de finalizare a lucrării este 30 aprilie 2024.

La sediul Judecătoriei Carei au fost demarate lucrări de proiectare încă din anul 2015 pentru obiectivul de investiţii „Reparaţie capitală, modernizare şi amenajare la sediul Judecătoriei Carei”. 
În anul 2017, realizarea investiţiei a fost inclusă în Proiectul de îmbunătăţire a serviciilor judiciare finanţat de Banca Mondială şi a fost preluată de Direcţia de Implementare a Proiectelor Finanţate din Împrumuturi Externe din cadrul Ministerului Justiţiei (DIPFÎE – MJ). 
Lucrările de execuţie efectiv au început în iunie 2022. 
Referitor la Judecătoria Negreşti Oaş, aceasta funcţionează într-un sediu comun cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Negreşti-Oaş, clădire care până în anul 1995, era destinat funcţionării unei creşe. De-a lungul timpului, au fost efectuate reparații curente ale imobilului și dotări cu instalații și echipamente pentru asigurarea unor condiții optime desfășurării activității.
Construcţia în care funcţionează instanţa a fost renovată în anul 2007, iar ulterior, în anul 2016, au fost efectuate lucrări de reabilitare ale faţadei clădirii, reparaţii acoperiş, reparaţii jgheaburi şi burlane, zugrăveli exterioare. 
Deşi în cursul anilor trecuţi au mai fost efectuate reparaţii curente la Judecătoria Negreşti-Oaş, de exemplu: în vara anului 2022 încăperea arhivei curente a fost reamenajată (a fost montată pardoseală de gresie şi rafturi metalice noi), în anul 2023 a fost reamenajată sala de şedinţă (a fost zugrăvită şi s-a înlocuit mocheta la podiumuri) precum şi un boiler electric a fost montat în grupul sanitar de la etaj, este necesară o reparaţie capitală a sediului care să cuprindă atât lucrări de construcţii (înlocuirea tâmplăriei de lemn cu tâmplărie PVC cu geam termopan, izolarea termică a clădirii, igienizarea tuturor încăperilor etc), cât şi lucrări de instalaţii (electrice, sanitare, termice şi de siguranţă).
Cu privire la aspectele mentionate, referitoare la lucrările ce ar fi imperios necesar a se efectua pentru o mai bună desfăşurare a activităţii Judecătoriei Negreşti Oaş, au fost luate măsuri în vederea solicitării creditelor bugetare de la ordonatorul superior de credite, prin formularea în mai multe rânduri a notelor de fundamentare care justifică necesitatea realizării acestor reparaţii. 
Astfel, a fost solicitată suplimentarea  fondurilor bugetare necesare pentru înlocuirea tâmplăriei exterioare din lemn cu tâmplărie PVC şi geam termopan, având în vedere că această reparaţie ar avea un impact semnificativ în reducerea cheltuielilor privind consumul de energie termică. De asemenea, au fost solicitate fonduri bugetare privind necesitatea şi oportunitatea achiziţiei de dotări independente privind extinderea şi modernizarea sistemului de securitate la Judecătoria Negreşti Oaş. Până la această dată nu au fost cuprinse in bugetul Tribunalului Satu Mare aceste credite bugetare.
Referitor la toate instanţele arondate Tribunalului Satu Mare, o deficienţă importantă o reprezintă în continuare lipsa unui spaţiu suficient destinat arhivării dosarelor; spaţiul închiriat în anul 2019 la Satu Mare, utilizat doar de Tribunalul Satu Mare şi Judecătoria Satu Mare, dovedindu-se a fi insuficient din cauza numărului mare de dosare înregistrate pe rol în fiecare an.
În ceea ce priveşte dotarea cu echipamente IT, în luna decembrie 2023 instanța a fost dotată cu mai multe echipamente noi in baza unor contracte de achiziție încheiate de către Ministerul Justiției.  
Înzestrarea cu imprimante proprii, în cursul anului 2023, a fost  deficitară, birourile fiind dotate cu una sau mai multe imprimante, dar aceste imprimante sunt foarte vechi, astfel încât reparaţia lor poate dura mult timp. Datorită acestui fapt, a fost încheiat un contract de închiriere cu titlu gratuit de echipamente  IT necesare pentru copiere - listare - scanare în cadrul instanţelor, precum şi servicii de revizie gratuită pentru un număr de 46 imprimante, 14 multifuncționale și un copiator. Aceste probleme se vor rezolva odată cu începerea instalării echipamentelor noi, cu care a fost dotată instanța.
În cadrul proiectului „Digitalizarea autorităților publice centrale din sectorul judiciar” finanțat din PNRR, Tribunalul Satu Mare şi instanţele din circumscripţie au primit un număr de 94 calculatoare dotate cu sistem de operare Microsoft Windows 11, pentru înlocuirea celor vechi respectiv asigurarea calculatoarelor pentru personalului nou angajat; 104 laptopuri pentru a facilita accesul la rețeaua MJ și  munca de la domiciliu, 22 multifuncționale dotate și cu fax pentru înlocuirea celor vechi cu probleme, 110 imprimante  pentru înlocuirea celor vechi și defecte. Aceste echipamente urmează să fie instalate, configurate și date în folosință.
Tribunalul Satu Mare, Judecătoria Carei respectiv Judecătoria Negrești Oaș,  în cursul anului 2023, au fost dotate cu un nou sistem de audiere a martorilor sub acoperire de tip Yealink, dotare realizată prin acelaș program derulat la nivel național prin Ministerul Justiției, finanțate din fonduri PNRR.

 

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii