gotec

Ziua Jandarmeriei, marcată la Satu Mare. Galerie foto

Azi, cu începere de la ora 12.00, pe platoul din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Satu Mare a fost aniversată împlinirea a 165 de ani de existență a Jandarmeriei Române.
Anul acesta se împliesc 165 de ani de când domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat actul prin care a promulgat „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”, document care marchează întemeierea Jandarmeriei de astăzi . De atunci și până astăzi, Jandarmeria se prezintă ca o forţă de ordine publică cu structură militară profesionistă, sigură, credibilă şi stabilă, echidistantă din punct de vedere politic, aflată numai în slujba legii.
Instituţia Jandarmeriei Sătmărene, ca parte componentă a structurii naţionale se prezintă cu cinste, demnitate şi dăruire la apelul general, răspunzând prompt şi cu profesionalism tuturor misiunilor încredinţate.
La ceremonia militară au participat prefectul judeţului Satu Mare, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, șefi de instituții, veterani de război jandarmi, foste cadre ale Jandarmeriei Satu Mare.
Ceremonia a debutat cu prezentarea onorului de către garda de onoare, trecerea în revistă și salutul formației de către prefectul judeţului Satu Mare.
După intonarea Imnului de Stat al României, purtătorul de cuvânt al unităţii a adresat un cuvânt de bun venit invitaţilor, iar preotul unităţii a rostit o rugăciune de binecuvântare.
Cu această ocazie, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu, au fost avansați la gradul de colonel înaintea expirării stagiului minim, domnii:
- locotenent-colonel Tiţa Iulian
- locotenent-colonel Bunea Izidor-Sorin
Pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu a fost avansat la gradul de locotenent-colonel, domnul:
- maior Chereji Dorel-Florin
De asemenea, au fost înaintați înaintea expirării stagiului minim, următorii:
În gradul de plutonier adjutant:
- plutonier major Bekecs Sorin-Marcel;
- plutonier major Crasnai Ioan-Dumitru;
- plutonier major Gabriel Attila.

În gradul de plutonier major:
- plutonier Racolţi Claudiu-Ioan.

Inspectorul Şef al unităţii a recompensat cu ”citare prin ordin de zi pe unitate”; 15 ofiţeri, 1 maistru militar, 20 subofiţeri, iar 11 subofiţeri au fost felicitaţi.
Apoi, Inspectorul șef al unităţii a recompensat cu ”mulțumiri ”, 12 ofițeri, 2 maiștri militari și 120 subofițeri.
Totodată, 11 persoane încadarate în calitate de personal contractual au fost recompensaţi de inspectorul şef cu „mulţumiri”.
La ceas aniversar, Inspectorul șef al unității, domnul colonel Vasile BOCEA a adresat tuturor jandarmilor sătmăreni, familiilor acestora, sincere urări de sănătate, putere de muncă şi cât mai multe împliniri pe plan profesional şi personal.
Ceremonialul militar s-a încheiat cu defilarea unităţii.
Tot cu ocazia Zilei Jandarmeriei la sediul unității a fost amenajată o expoziție de fotografie veche, care surprinde aspecte din viața și activitatea jandarmilor din secolul al XX-lea. Cea mai veche fotografie reprezintă un instantaneu făcut în anul 1916 înainte de plecarea pe front a unui militar jandarm, și este urmat de imagini cu jandarmi surprinși în diverse ipostaze: misiune, defilare, ceremonie sau chiar cu familia. În cadrul expoziției sunt cuprinse și ținute militare utilizate de jandarmi la diferite ocazii.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii