Un bărbat de 31 de ani a decedat în condiții misterioase Foto: Facebook/Calin Culcean

Un bărbat de 31 de ani a decedat în condiții misterioase

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Un bărbat de 31 de ani a decedat în condiții misterioase. Conducerea spitalului susține că medicii și-au făcut datoria. Însă medicul stomatolog Călin Culcean, un prieten al victimei, se arată indignat: ”Rămân multe semne de întrebare...”
Un bărbat de 31 de ani a murit noaptea trecută la Unitatea de Primiri Urgențe, după ce în urmă cu o zi acesta a mai fost pacientul unității, dar a fost trimis acasă fără să i se aplice un tratament corespunzător. Abia a doua zi medicii au observat gravitatea stării lui și i-au indus coma, dar se pare că a fost prea târziu. Bărbatul a murit.
Pe pagina sa de Facebook, medicul stomatolog Călin Culcean a tras un semnal de alarmă cu privire la modul de lucru de la Unitatea de Primiri Urgențe.
„Duminică dimineața, ora 3.20. Patrula poliției descoperă pe strada Careiului în stația de autobus de lângă Mobipan un tânăr de 31 de ani întins pe trotuar. Avea o bicicleta sub el. Ce l-a lovit nu l-a mai lăsat să descalece, a fost fulgerător. Agenții de poliție constată imediat că tânărul este inconștient și anunță imediat serviciul de ambulanță. Agentul comunică starea de inconștiență anunțând că poate fi vorba despre etilism sau lovitură. Tănărul căzut începe să vomite și polițiștii îl întorc să nu se înece în propria-i voma. Mai apoi aceștia îi găsesc telefonul și având acces la agendă îi contactează familia.
După un interval nu prea scurt, ajunge și ambulanța. Relaxați și deranjați de încă un alcoolic anonim aflat în comă de beat. Într-un final, pacientul este urcat în ambulanță și transportat la Unitatea de Primiri Urgențe Satu Mare.
De aici începe misterul…
După aproximativ 3 ore petrecute pe patul spitalului, pacientul este trimis acasă. Mama tânărului află de la o asistentă medicală că fiul ei a fost în comă alcoolică și este îndemnată să îl ducă acasă. Nu s-a eliberat nicio foaie de externare, nicio indicație medicală. Sărmana victimă era încă într-o stare deplorabilă, era confuz și amețit, avea pierderi de echilibru și senzații de vomă. Tipic consumului de alcool, nu?
DAR, pacientul a consumat toată noaptea doar 2 beri. Una de 500ml în intervalul 11-12 pm și alta pe la 2-3am de 330ml (confirmat de mai mulți martori). Așadar, varianta beției nu prea stă în picioare…
A 2-a zi, pacientul traiește un coșmar, apar dureri violente de cap, amețeli, vomă, stari de confuzie, lipsa capacitații motorii și într-un final cade leșinat de pe un scaun și se lovește încă o dată violent cu capul de perete. Soția speriată, cheamă ambulanța care de urgență îl transporta din nou la UPU. De această dată i se face un CT care relevă fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene. Pentru că era agitat, medicul de gardă decide sedarea pentru a putea efectua examinarea CT. Doar că sedarea se pare că a fost supra dozată și pacientului îi scade concentrația de oxigen din sânge și este chemat medicul de la ATI. Acesta, justificat, evită riscul unei insuficiențe respiratorii care ar putea agrava starea pacientului și decide intubarea acestuia precum și inducerea unei come medicamentoase. Un coșmar, totul părea doar o mică problema și acum tânărul avea o situație incertă și semne agravante neurologice. În 48 de ore, creierul tânărului se inflamează atât de puternic încât apasă vasele de sânge și survine ireversibila moarte cerebrală. Acum, inima lui este singura care ne poate face să-l considerăm încă în viață. Soția acestuia, copilul lor de 3 luni, fratele lui geamăn și alți oameni care l-au iubit se roagă pentru o minune.”, se arată în mesajul postat pe rețeaua de socializare.
Acesta este cel de-al doilea caz în mai puțin de șase luni care aduce UPU Satu Mare în atenția publică, după cel al unei persoane care a făcut infarct în baia spitalului, fiind lăsat să aștepte timp îndelungat pe holuri. Și în acest caz bărbatul a murit, la câteva zile distanță, într-un spital din Cluj.”

UPDATE ora 18,41 Azi, conducerea Spitalului Județean de Urgență a reacționat la materialele apărute în mass media cu privire la acest caz și susține că informațiile pe care le oferă ”sunt realatate în baza fișelor de observație întocmite la UPU, declarațiilor medicilor de gardă și a peronalului din UPU și imaginilor înregistrate video”.
Redăm comunicatul de presă transmis de conducerea Spitalului Județean de Urgență Satu Mare:
„In data de 20.11.2016, la ora 3.46, la Unitatea de Primire Urgente din cadrul SJU Satu Mare, a fost adus, de o ambulanta, un pacient, barbat in varsta de 31 de ani. Pacientul a fost preluat de personalul de la Triaj si de medicul de garda. Ora 3.46 e ora predarii in UPU si ora preluarii de medicul de garda.
Conform fisei intocmite la prezentarea in UPU, a relatarilor medicului de garda, pacientul, care raspandea in jurul lui halena alcoolica, era agitat, cu un mers nesigur, dar constient, orientat temporo spatial, fiind capabil sa ofere numarul de telefon al mamei lui, care a si fost contactata in minutele urmatoare.
La examenul clinic nu s-au pus in evidenta leziuni traumatice la nivel craniului.
Pacientul a fost monitorizat pe parcursul prezentei sale in UPU, valorile TA, puls, oxigen fiind in limite normale.
Cat timp a fost in zona de supraveghere, pacientul s-a ridicat din pat si se plimba intre paturile din salon, manifestand continuu dorinta de a pleca din UPU fiind nemultumit ca i se adreseaza intrebari si considerand ca e retinut peste voia lui.
La ora 7.30, pacientul a parasit Unitatea de Primire Urgente insotit de mama si sotie.
In data de 21.11.2016, ora 17.05, acelasi pacient a ajuns din nou la UPU adus fiind de SMURD cu o ambulanta TIM (Terapie Intensiva Mobila). La prezentarea in UPU pacientul avea starea generala alterata si, conform fisei SMURD, la domiciliu a a avut o serie de convulsii tonico clonice. Deasemenea, din fisa SMURD reiese ca, anterior prezentarii la Spital, in urma cu 2-3 zile, pacientul a acuzat cefalee persistenta tratata cu Naproxen.
Avand in vedere starea pacientului, leziunea pusa in evidenta la nivelul lobului urechii drepte, s-a luat decizia efectuarii unei tomografii computerizate la nivelul craniului. In urma examenului CT s-a pus in evidenta o fractura fronto-parietala dreapta cu focare hemoragice intraparenchimatoase. In vederea efectuarii examenului CT pacientul a fost sedat,conform protocoalelor medicale in astfel de cazuri, iar apoi intubat pentru protejarea cailor respiratorii.
Conform protocolului pentru asemenea cazuri, s-a luat legatura cu Clinica de Neurochirurgie din Cluj unde s-au trimis imaginile CT. Specialistii de la aceasta unitate spitaliceasca au considerat ca pacientul nu necesita o interventie chirurgicala si ca poate fi tratat la SJU Satu Mare. Drept urmare pacientul a fost internat la sectia de Anestezie si Terapie Intensiva, s-a instituit tratamentul specific pentru asemenea cazuri fiind monitorizate in permanenta functiile vitale.
Din pacate starea pacientului s-a deteriorat rapid iar in data de 25.11.2016, in jurul orei 23.00 a decedat.
Precizam ca toate informatiile de mai sus sunt realatate in baza fiselor de observatie intocmite la UPU, declaratiilor medicilor de garda si a peronalului din UPU si imaginilor inregistrate video.”

UPDATE ora 20,30 După prezentarea punctului de vedere al conducerii Spitalului, medicul Călin Culcean postează din nou pe pagina sa de Facebook, arătându-se nemulțumit de poziția conducerii spitalului față de acest caz:
”Nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase...
DAR:
Pacientul a fost ridicat de ambulanță în stare de inconștiență. S-a trezit pe drum? Pare o minune.
Răspândea halenă alcoolică în jurul lui? Examenul olfactiv este suficient pentru un diagnostic? Să știu să le spun asta polițiștilor care mă opresc cu fiola. Le voi spune că nu e necesară, doar mirosul e suficient! Pacientul a fost ajutat la ieșirea din spital de Daniel Pereni (Niki Nichiduta) și acesta reține că a fost contrariat de comportamentul tipic de om în stare de ebrietate și de lipsa oricărui miros de alcool.
Conștient, orientat temporo-spațial... se poate, nu am cum să verific. Încă!
La examenul clinic nu s-au evidențiat leziuni craniene. Perfect, ne uităm și gata. Oare câte fracturi sau fisuri osoase se văd doar clinic? Dacă un pacient vine cu dureri la un membru cauzate de o căzătură și clinic nu se vede nimic, îl trimit acasă? Fără o radiografie? Polițistul care a solicitat ambulanța a specificat clar (se pot verifica declarațiile lui ascultând înregistrarea de la 112) că e vorba de un pacient inconștient, posibil în stare de ebrietate și POSIBIL CU TRAUMATISM! Oricum, nu se impunea un CT?
Pacientul în ce cod a fost clasat la triaj? Care a fost diagnoisticul la externare? Aceste date sunt extrem de importante!
Mai scrie în luare de poziție că pacientul se plimba agitat între paturi... aș fi curios să văd înregistrările. Oare s-a prefăcut că nu poate să umble atunci când a părăpsit spitalul? S-au minte omul care, repet, l-a ajutat sa coboare scările de la UPU până la mașină?
Mama pacientului a fost informată de o asistentă că băiatul ei a fost în comă alcoolică. Coma alcoolică este urgență de grad I! Și după 3 ore il lași acasă? Fără spălături gastrice? Oricum, nu a fost...
Ce urmează în declarații nu pot nici să confirm, nici să infirm. Cert este că l-am găsit intubat.
Rămân multe semne de întrebare. După cum am anticipat, nimeni nu e vinovat conform Comisiei de Etică a spitalului (cred că așa se numește). Rămâne de văzut.”

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii