Firmele de protecție și pază în vizorul ITM Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Potrivit Programului – cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2017, printre Campaniile naționale programate privind identificarea și muncii nedeclarate în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia se numără și domeniul privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor prin societăți specializate.
În ultimul timp foarte multe instituții de stat, societăți comerciale de stat și private au preferat să externalizeze activitatea de pază și protecție, încheind contracte de prestări servicii cu societăți specializate, tendință care a dus treptat la creșterea numerică și la diversificarea serviciilor de pază și protecție. Problemele ivite în economia de piață au determinat pe piața forței de muncă a agenților de pază o fluctuație mare de personal, meseria fiind prost plătită, multe firme angajând cu salariul minim pe economie față de programul de lucru obositor, modul de organizare a acestuia fiind de cele mai multe ori în ture de 12 ore cu 24, sau lucrând în mod continuu și câte 24 de ore. Aceste aspecte au dus la creșterea numărului de petiții adresate Inspecției Muncii, respectiv inspectoratelor teritoriale de muncă.
Perioada de desfășurare a Campaniei
26 – 30 iunie 2017 – Controale (inspecții) inopinate pe timp de zi și pe timp de noapte (în intervalul orar 22,00 – 06,00);
03 – 10 iulie 2017 – Verificarea documentelor și informațiilor solicitate, transmiterea fișelor de identificare la Inspectoratele de muncă în a căror rază teritorială au sediul social firmele de pază, încheierea proceselor verbale de control și, după caz, de constatare a contravențiilor.

În perioada 26 – 30 iunie 2017 inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Satu Mare au participat la Campanie Națională privind identificarea și combaterea muncii nedeclarate și respectarea prevederilor legale privind timpul de muncă, precum și securitatea și sănătatea în muncă la societăți care au obiect de activitate protecție și gardă – cod CAEN 8010, efectuând 64 controale, din care 29 controale în domeniul relațiilor de muncă (RM) și 31 controale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM).

Cu ocazia celor 29 de controale în domeniul relaţiilor de muncă au fost încheiate 10 procese verbale de control iar pentru 16 societăți cu sediul social în alte județe fișele de identificare și Notele de constatare de la punctele de lucru inspectate au fost trimise Inspectoratelor teritoriale de muncă din județele în care au sediul firmele respective. În cele 10 procese verbale de control finalizate până la data prezentei, s-au constatat 18 deficiențe, fiind aplicate 8 sancţiuni, din care 1 amendă contravenţională de 1.500 lei pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară, și 7 avertismente pentru nerespectarea altor dispoziții privind timpul de muncă, și 5 avertismente pentru încălcarea altor prevederi legale. Inspectorii de muncă au dispus 18 măsuri pentru înlăturarea neconformităţilor faţă de prevederile legale.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlate 31 societăți comerciale. Au fost constatate 38 de deficiențe. Au fost aplicate 38 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă (în valoare de 8.000 lei) și 37 avertismente. Au fost dispuse 38 de măsuri pentru înlăturarea deficiențelor constatate (cele mai frecvente deficiențe se referă la neasigurarea lucrătorului sau lucrătorilor care se ocupă de protecția și prevenirea riscurilor profesionale, neluarea măsurilor pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor, nesupravegherea stării de sănătate a lucrătorilor, neasigurarea unei instruiri suficiente și adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă).

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii