Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Mobilizare | Criză de sânge în Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Criză de sânge în Satu Mare din cauza caniculei și a concediilor.
Din fericire, criza de sânge nu necesită amânarea operaţiilor sau a intervențiilor chirurgicale în cadrul spitalelor din județ, a declarat pentru Satu Mare News purtătorul de cuvânt al SJU Satu Mare, Constantin Demian.

E criză de sânge în Satu Mare din cauza concediilor, astfel că Centrul de Transfuzii Satu Mare a ajuns în situaţia de a solicita pungi de sânge din Arad sau Oradea. Totodată, s-a făcut un apel către chirurgi, să amâne operaţiile programate astfel încât să poată fi asigurate urgenţele.

”A scăzut foarte mult numărul donatorilor, iar cererile spitalelor au rămas constante. Avem nevoie de sânge, de donatori cu Rh negativ, la toate grupele de sânge, dar și Rh pozitiv, în special la grupele AB4 și A2”, a declarat, pentru Satu Mare News, directorul Centrului de transfuzie, Doinița Crișan.

Condiţii în care poţi dona
Pentru a dona, o persoană trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, să cântărească peste 50 de kilograme, să aibă puls regulat, tensiunea arterială între 100 şi 180 de mmHg, să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni.
În cazul femeilor, acestea nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau la menstruaţie şi să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării.
O altă condiţie este ca potenţialul donator să nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă un donator va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici să-I salveze viaţa acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30% odată cu donarea de sânge. Studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge.

Donatorii de sânge primesc în ziua în care donează: • 7 tichete de masă • zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării • decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui. • reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Lasă un comentariu

Centrul Cultural G.M. Zamfirescu

energykardioclub7card