Romeo Nicoară și Magyar Lorand, cei mai harnici parlamentari sătmăreni

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Potrivit datelor postate pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului României privind activitatea la zi din cele două camere ale Parlamentului României, cei mai activi parlamentari sunt deputatul UDMR Magyar Lorand și deputatul PNL Romeo Nicoară.

Comparativ cu cei doi deputați, ceilalți parlamentari nu se pot lăuda cu o activitate notabilă pentru sătmăreni. 

Spre exemplu, deputatul Octavian Petric, care se află la cel de-al doilea mandat, nu se poate lăuda cu o activitate notabilă.
După cum reiese din activitatea sa parlamentară, în mandatul 2012-2016, spre exemplu, potrivit datelor preluate de pe site-ul Camerei Deputaților, deputatul PSD, pe atunci, a inițiat un singur proiect de hotărâre (privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor), a depus în scris 12 declarații politice și a inițiat 54 de propuneri legislative alături de grupurile parlamentare.

Timp de patru ani, deputatul a avut o singură luare de cuvânt (este vorba despre ”Depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor de către deputaţi”, în şedinţă solemnă) care a durat, potrivit aceleiași surse: 00m41s și o singură întrebare (privind Situaţia şcolii gimnaziale Terebeşti).

Altfel spus, deputatul Octavian Petric a vorbit 41 de secunde în patru ani.

Datorită activității intense și pline de sudoare desfășurată de Petric în primul mandat, a câștigat simpatia multor sătmăreni care, de altfel, au decis să-i acorde încă un vot de încredere, târându-l, astfel, în cel de-al doilea mandat de patru ani. Cu precizarea că din februarie 2019 nu mai aparține Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, figurând ca deputat neafiliat.
De la începutul celui de-al doilea mandat (decembrie 2016), Petric a devenit mai vorbăreț, în urma votului de încredere acordat de sătmăreni, vorbind în total 10m17s.
Astfel, după ce în primul mandat a fost mai timid, în cel de-al doilea mandat, deputatul Petric a prins curaj, luând de 7 ori cuvântul (în 4 ședințe), printre care se numără și ”Depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor de către deputaţi, în şedinţă solemnă” rostit de data aceasta în doar 00m32s.

În al doilea mandat a inițiat 41 de propuneri legislative, a depus o singură întrebare (Întrebarea nr.5502A/26-09-2018 privind ”Stadiul proiectului de dezvoltare şi extindere a reţelei de transport gaze naturale, la nivelul Jud. Satu Mare”), nicio interpelare și o moțiune.
Moțiunea se referă la ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!" și a fost iniţiată de deputaţi şi senatori aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi ale Grupurilor parlamentare ale Alianţei liberalilor şi democraţilor din Camera Deputaţilor şi Senat.

Cei mai activi parlamentari sătmăreni, potrivit sintezei activității parlamentare în legislatura 2016-prezent) sunt deputatul UDMR - Magyar Lorand și deputatul PNL - Romeo Nicoară. Aceștia sunt singurii care au formulat întrebări și interpelări vizavi de probleme ce privesc sătmărenii și județul Satu Mare.

Criteriile după care au fost clasificaţi parlamentarii sunt: întrebările şi interpelările, iniţiativele legislative, luările de cuvânt, declaraţiile politice, precum şi moţiunile.
Deputatul UDMR Magyar Loránd-Bálint a avut 12 luări de cuvânt, dintre are 2 declaraţii politice (referitoare la "Anularea unor trenuri, începând cu 1 martie 2018"; respectiv ”despre problema punctelor de trecere a frontierei din judeţul Satu Mare); 66 de propuneri legislative inițiate, a inițiat un proiect de hotărâre (privind completarea articolului 113 al Regulamentului Camerei Deputaţilor) și 13 întrebări și interpelări.
Cele 13 întrebări se referă la: ”Treceri de frontieră în jud. Satu Mare”, ”Redistribuirea locuinţelor ANL aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”, ”Desființarea catedrei de scrimă de la Liceul cu Program Sportiv Satu Mare”, ”Situația Hotelului Sport din municipiul Satu Mare”, ”Starea avansată de degradare a clădirii Oficiului Poștal nr. 1 Satu Mare”, ”Punerea în aplicare a prevederilor Planului de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane, aprobat prin Hotărârea nr.3/2018”, ”Acordarea despăgubirilor pentru terenurile expropriate pe şoşeaua de ocolire a municipiului Satu Mare” etc.

Deputatul PNL Romeo Nicoară a avut 8 luări de cuvânt, 3 declarații politice, 6 declarații politice depuse în scris, 48 de propuneri legislative, 14 întrebări și interpelări și 21 de moțiuni.
Cele 14 întrebări s-au referit la: ”Finanţarea dezvoltării oraşelor mici - sub 20000 de locuitori”, ”Comerţul ilegal cu lemne de foc”, ”Tineri care pleacă la studii în străinătate”, ”Programul Național de Dotare cu Ambulanțe”, ”Localități aflate în insolvență”, ”Starea căilor ferate din jud. Satu Mare”, ”Pesta porcină africană în jud. Satu Mare”, ”Comisii mixte privind combaterea buruienii ambrozia” etc.

Deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan a avut 13 luări de cuvânt, 68 de propuneri legislative inițiate și 3 întrebări. Cele trei întrebări s-au referit la: ”Modul de înregistrare în contabilitatea persoanelor juridice fără scop patrimonial a veniturilor pentru serviciile sociale prestate”, ”Stadiul validării unor proiecte de dezvoltare locală din fonduri de la bugetul de stat şi din fonduri europene nerambursabile promovate de municipiul Carei, jud. Satu Mare” și ”Stadiul soluţionării dosarului nr.26786/RD/2016 de redobîndire a cetăţeniei române”.

Deputatul PSD Ioana Bran a avut 38 de luări de cuvânt (în 26 de ședințe), opt luări de cuvânt în Biroul Permanent, 42 de propuneri legislative inițiate, 2 întrebări și interpelări (Interpelarea din 13-06-2017 privind Modificarea OUG 196/2005 privind fondul de mediu și Întrebarea din 12-09-2017 privind Bursa de peşte de la Tulcea) și o moțiune ("România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!" - adoptată).

Senatorul PSD Gabriel Leș a avut 47 de inițiative legislative, nicio declarație politică, nicio întrebare, nicio interpelare, 11 luări de cuvânt și o moțiune. Moțiunea se referă la ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!" și a fost iniţiată de deputaţi şi senatori aparţinând Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat şi ale Grupurilor parlamentare ale Alianţei liberalilor şi democraţilor din Camera Deputaţilor şi Senat.

Senatorul UDMR Turos Lorand a avut 44 inițiative legislative, o declarație politică, nicio întrebare, o interpelare adresată primului ministru referitoare la ”Permanentizarea punctului de trecere a frontierei la Peleș, județul Satu Mare”, 18 luări de cuvânt în plen și nicio moțiune.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii