Autentificare

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Deputatul Kereskenyi Gabor: "Politicienii trebuie sa fie toleranţi şi deschişi la minte"

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Azi, deputatul UDMR Kereskenyi Gabor a prezentat o Declarație politică în plenul Camerei Deputaților în legătură cu Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

"Duminică maghiarii din Satu Mare au sărbătorit 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În acest municipiu, unde ponderea populaţiei de etnie maghiară este de 34%, care numeric înseamnă 35.000 de oameni, îmi face o mare plăcere ca în fiecare an să organizez manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. În primul rând pentru importanța pe care sărbătoarea o are pentru maghiari, indiferent de țara în care locuiesc. Dar și pentru mesajul pe care la Satu Mare am reușit să-l transmitem în ultimii ani. Pe lângă mii de maghiari care au ieșit pe străzi să sărbătorească, sunt din ce în ce mai mulți români care ni s-au alăturat, fie și numai pentru a vedea marșul husarilor.
Am spus acum un an, tot aici la tribuna Parlamentului României, că din ce în ce mai mulţi români şi maghiari au înţeles perfect că au mai multe lucruri ce îi unesc decât ce îi dezbină, că împreună suntem mai bogaţi şi mai puternici, iar separat riscăm să ne pierdem libertăţile şi demnitatea europeană pe care le putem câştiga împreună.
Prietenii noştri din majoritatea conlocuitoare trebuie să înţeleagă că noi, maghiarii din Transilvania, nu vrem altceva decât să rămânem aici, pe pământul pe care ne-am născut. Noi, maghiarii, nu vrem altceva decât să trăim, să muncim şi să ne creştem copiii pe aceste meleaguri, pe care le numim Acasă din moşi-strămoşi. Pentru asta avem nevoie ca tinerii noştri să nu fie preocupaţi de gânduri de emigrare, ci să vadă perspective pe pământul lor natal. Acum, la 25 de ani de la Martie Negru când am fost foarte aproape de producerea evenimentelor tragice de la Târgu Mureş, putem spune că maghiarii din Satu Mare sunt liberi şi depinde de noi cum trăim această libertate.
De acea este foarte important ca politicienii să fie cât se poate de pregătiţi, toleranţi şi deschişi la minte, ca în loc de urlete naţionaliste, să dea ambelor comunităţi soluţii acceptabile în care fiecare să îşi poată afirma şi duce mai departe identitatea, spiritul şi valorile folosindu-se de aceleaşi posibilităţi şi drepturi.
"

Lasă un comentariu

cbasatumare

centrulgmzamfirescu

energykardioclubnoiembrie

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii