alegeri locale 2024 pnl adrian cozma 
alegeri locale psd satu mare varianta2
banner udmr alegeri locale 2024 smnews

Ministrul Mediului a cerut urgentarea procesului de închidere a depozitului de deșeuri din Satu Mare

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, s-a aflat azi la Satu Mare, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale din județ.

În cadrul întâlnirii s-au căutat soluții pentru deblocarea proiectului de închidere a depozitului neconform de deșeuri municipale din Satu Mare.

”Cer urgentarea procesului de închidere a depozitului de deșeuri, deoarece perioada de închidere a expirat”, a spus ministrul.

”O să vină o echipă de la Minister ca să vedem exact cum pot să beneficieze în continuare de finanțare. Activitatea e blocată pentru că acea societate (n.red. Unio SA Baia Mare) trebuia să execute procesul de închidere. Înloc să treacă la treabă, conform contractului încheiat, a trecut la procese, ceea ce mi se pare mai mult decât strigător la cer. Înloc să ajuți, încurci pe toată lumea. O să trebuiască să găsim o soluție, iar eu propun soluția de a rezilia contractul cu această firmă”, a spus ministrul.

Procedura de închidere a început de foarte mulți ani, finanțarea s-a făcut de la Administrația Fondului de Mediu, deci Ministerul Mediului a fost aplecat asupra problematicii. În schimb, nu am înțeles și nu o să pot să înțeleg niciodată de ce o societate care a câștigat acest contract și care mai este și în insolvență, a avut curajul și tupeul să atace întregul județ într-un proces pentru care să plătească toți cei care trăiesc în această comunitate”.

Proiectul „Managementul regional al deşeurilor urbane şi ecologizarea rampelor de deşeuri din judeţul Satu Mare”, este în curs de implementare prin Consiliul Județean Satu Mare. Este finanţat în proporţie de 75% de către Ministerul Mediului prin Programul „Sistem integrat de management al deşeurilor în municipiul Iaşi, judeţele Satu Mare şi Sibiu” și 25% din bugetul Județului Satu Mare.

În urma unei sentințe a Tribunalului Maramureș, pentru execuţia lucrărilor a fost încheiat în anul 2009 Acordul Contractual având ca obiect proiectarea tehnică şi execuţia lucrărilor de construcţie, între Județul Satu Mare și Consorţiul Joint Venture Satu Mare Ecosoil-Geiger-Unio. Ulterior, de la sfârșitul anului 2010, ca urmare a ieşirii din asociere a asociaţilor Geiger şi Ecosoil a rămas doar UNIO S.A. Baia Mare.

În cadrul proiectului a fost construit Depozitul de deșeuri ecologic Doba, Micro-stația de transfer deșeuri Livada și au fost închise depozitele de deșeuri din Carei, Tășnad și Negrești-Oaș.

Tot în acest proiect este inclusă și închiderea depozitului de deșeuri neconform din municipiul Satu Mare, str. Odoreului.

Potrivit președintelului Pataki Csaba, Consiliul Județean Satu Mare s-a confruntat cu probleme majore în derularea lucrărilor la acest depozit de deșeuri, din cauza ritmului deosebit de scăzut al lucrărilor antreprenorului și a revendicărilor acestuia de plăți suplimentare.

“Deși Ministerul Mediului și Consiliul Județean Satu Mare au alocat pe parcursul derulării proiectului sume care ar fi permis finalizarea până în prezent a lucrărilor, în prezent stadiul financiar al lucrărilor de închidere a depozitului de deșeuri din municipiul Satu Mare este de doar 37,7%, de la sfârșitul anului 2015 neînregistrându-se practic niciun progres al acestora. În ceea ce privește revendicările UNIO SA de sume suplimentare, acestea au fost respinse de către Comisia de Adjudecare a Disputelor (CAD), dar UNIO a refuzat să ducă la îndeplinire decizia CAD, conform căreia nu i se cuvin sume suplimentare pentru lucrările de închidere a depozitului de deșeuri Satu Mare și are obligația de a închide tot depozitul de deșeuri din municipiul Satu Mare. UNIO s-a adresat în continuare Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț Paris, în prezent fiind în derulare această procedură de arbitraj”, a afirmat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare.

Lasă un comentariu

cba

centrulgmzamfirescu

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vezi detalii